31 October 2011

SEGMEN BLOGLIST KERI : Sebarkan Walau 1 Ayat

Assalamu'alaikum~

Ok..segmen ni ca jumpa masa bw..Menarik sebab sambil join segmen, kita boleh dapat sikit sebanyak ilmu walau dari sebaris ayat daripada setiap orang yg join.. =)
Klik Banner Untuk Join...

Ok..antara kata2 yang ca suka ialah :

"Yang manis jangan terus ditelan, yang pahit jangan terus dibuang"

Walau kata2 ni mugkin biasa kita dengar, tapi kata2 ni lah yang buat kita sentiasa beringat2 dalam membuat sebarang keputusan...



Tag :

30 October 2011

Ikan Duyung Pakai Tudung?

Assalamu'alaikum~

Pernah tengok ikan duyung pakai tudung? Haaa~ korang hanya boleh jumpa semestinya di blog Cik Duyung la..
Tengok nie...













-JANGAN GELAK GULING2 PULAK!-





















Hahaha...Amacam? Ca pun gelak2 depan lappy tengok doddle ni..Lepas tengok tuto kat blog Peminat  Excel No 1 Negara .....ha apa lagi,Ca pon try jugak.Sebab selama ni main guna paint..Rupa2nya boleh jugak wat doddle guna excel.. 

Dan kat atas tu adalah percubaan pertama ca..haha..Memang teringin nak ada doodle ikan duyung pakai tudung..hahaha!

Ok dah ..babai.. :P


* style macam main dengan autoCAD lak..ngee~

Profession Sebagai Blogger Je??

Assalamu'alaikum~

"Boleh ke hidup dengan blog ni?? "

Macam pernah ku lihat ayat ni..Tapi di mana ya?? Haaa~ Penah nampak tak ayat tu? Penah tak?? Ca rasa majoriti penah nampak ayat ni..Lek lu..Lek lu..Ca BUKAN nak ciplak idea Abang Ben..Tapi entry ni sememangnya berkaitan dengan beliau...humm...*sambil memeluk tubuh





---> tak tau citer?? Klik [SINI]

Seriously selama ni ca pendam satu persoalan ni..Kalau lah boleh peram ni da boleh jadi tapai dah..Nak tau apa persoalan tu?? *jangan gelak eh! Tumbok kang!











"BA ni keje apa ek sampai boleh post entry hampir setiap jam..kadang2 tak sampai sejam dah ada new entry dah..? Bos dia tak marah ker?"









Bila ca baca entry BA tadi ca terkejut plus kagum tahap tak hengat dunia punya..Korang mungkin la da tau kan..Ca baru lagi kot dalam dunia blog ni.Belum tau sangat pasal BA ni..Rupa2nya Abang Ben memang profesion dia hanya SEORANG BLOGGER ea?? Fuiyoooo~ Dahsyat wooo!

Ca sangat kagum la kalau betul memang 'blogger sepenuh masa' itu adalah profesion dia..Camana la ek nak jadi macam dia? Jeles2..Kena menuntut ilmu face to face ni ngan Abg Ben..hik3...


* - nak jadi macam BA!

28 October 2011

Syarat & Sebab Pertemuan

Assalamu'alaikum~

"Pertemuan itu bersyarat, perpisahan itu adat..
Namun kedua-duanya bersebab.."

Pertemuan,perpisahan,jodoh,maut semua dah ditentukan oleh ALLAH..Tapi setiap pertemuan itu pasti ada sebab tersendiri. Namun perpisahan , apatah lagi ajal itu pasti...

Mak abah,kawan2,kekasih semua tu kurniaan ALLAH..Tapi apa yang ca nak story mory ni tentang seseorang yang lain dari lain yang muncul dalam hidup kita..Sape lagi kalau bukan 'bakal jodoh'....Perhatikan disekeliling korang..Ingat balik orang2 yang pernah muncul dalam hidup korang...Agak2 kenapa ALLAH pertemukan dengan korang??

Contoh, yang da putus cinta tu..Kecewa bukan main..Macam nak terjun bangunan rasa...Tapi korang tahu tak bahawa pertemuan dan perkenalan korang ngan ex korang tu bersebab..Apa sebabnya??

>> Allah akan menguji kita dengan pertemukan orang yang salah dulu pada kita sebelum jodoh sebenar supaya kita dapat perbaiki apa yang kurang,kita dapat persiapkan diri untuk jadi yang terbaik untuk jodoh kita.

>> Allah nak melihat tahap keimanan kita.Cuba kita takde iman..Mesti dah bunuh diri kan bila kecewa??


Ok, sekarang tengok pula siapa yang dekat dengan kita saat ni..Agak2, apa pula sebabnya ye? Adakah tu petanda jodoh kita atau sebaliknya? =)


♥♥♥ Kepada bakal suami ku...ku sedang menanti kamu... mesti kamu pun sedang menanti saya bukan? ngee~ semoga kamu sihat selalu ye...satu hari nanti pasti kita akan berjumpa,InsyaALLAH..Jangan lupa sediakan 'kunci' hati saya.. (jiwang karat la pulekkk..hehe)

Faham & Fokus..Mana Dulu?

Assalamu'alaikum~

Bumi Pekan Nanas basah sudah dek hujan rahmat di hari Jumaat...Alhamdulillah...Harap2 tak de la guruh-petir-kilat macam semalam..Seram lah bila tak henti2 berdentam dentum..Cukuplah semalam ca berselubung dalam selimut, tutup telinga ngan bantal..hehe..*fine, ca penakut... :P



Ok, balik pada topik..Antara FAHAM dan FOKUS, mana yang perlu dulu?? Haa~ pada student2 mesti biasa dengan 2 keyword ni...bila study dua2 nie mesti ada kan? Ca pon pernah jadi student..

Bagi ca bila kita study ni kita kena FOKUS dulu barulah kita akan FAHAM..Kalau tak fokus, time cikgu atau lecturer dok bebel kat depan korang sibuk main lastik kat belakang, dok tendang2 kerusi kawan , camana nak faham apa yang diajar..Lain la korang tu dah cukup genius-tahap-dewa..

Tu dalam dunia study..Tapi dalam dunia bisnes atau pekerjaan kita perlu FAHAM dulu baru kita boleh fokus buat sesuatu kerja tu.Kalau kita tak faham, kita buat keje pon sambil lewa..Main hentam kromo je.Kita kenalah belajar sikit2 pasal pekerjaan yang kita lakukan dulu.Betul tak? Tapi time diajar oleh orang berpengalaman, ha tu sama macam situasi dunia study la..



Time solat dan baca Al-Quran pula camane? Sebaik-baiknya kita kena faham dulu..Terutama bacaan2 dalam solat..Kita cuma faham maksud ayat2 dalam solat.Kita akan lebih fokus bila mulut membaca ayat dalam bahasa arab, tapi hati ingat akan maksudnya. Bukan ke solat yang khusyuk tu adalah yang kita perlukan..Khusyuk kan fokus... =) Begitu gak bila baca Quran...

Kesimpulannya antara FOKUS dan FAHAM, salah satu akan diutamakan dulu bergantung pada situasi... =)

Muntah Pink!

Assalamu'alaikum~

Bluekkkkkk!!! *Muntah PINK!*

Hey~ ni bukan ca ok.. :)


Serius rasa macam nak muntah pink bila tengok blog sendiri..pastu tengok pulak  blog gegirl yang majoritinya berwarna pink! Hampir 98% kot blog gegirl kale pink...tol x?

Memang tak salah..Minat masing2 kan..Ca pon SUKA pink tapi takla OBSESS pink..Sebab tu ca cat blog pon kale pink sekarang ni...Nampak cam comel je..hik3..*perasan* 

Ca rasa nak kena tukar cat lagi ni..Takleh tahan da..Hehe..Jiwa kurang kejambuan kot...Tunggu la masa yang sesuai nak pi mengecat blog ni balik..Sekarang idea belom datang..Any idea??

*dalam proses mencari identiti blog sebenar...erk! =___=

**sape pandai wat doodle ikan duyung?? 

***pasni kalau da tukar cat, ca akan cuci mata kat blog orang lain bila hati melonjak2 nak tengok kale pink..hehe

26 October 2011

Nak Jadi MASTERCHEF !

Assalamu'alaikum..

Sape layan MasterChef?? Sila kembangkan idung..hehe..Sekarang tengah musim MasterChef lak kat Astro ..Ha, elok la wat rancangan camni daripada asyik buat program realiti dok nyanyi2 je.Bosan..Tak silap ca program realiti nyanyian ni antara tanda kiamat kecil gak tu ..

Tengok Masterchef ni mampu wat ca ternganga la depan tv..punyalah kagum kan dengan peserta2 yang boleh masak dengan bahan yang disediakan sahaja dan hanya dalam tempoh masa yang terhad..

Camane kalau kita yang tak bape nak pro ni buat? Haha..time tu la nak fikir masak apa, time tu la nak ambil barang2..kompem tunggang langgang dapur tu..hehe..

Jeles okeh lelaki boleh masak! Ni yang nak pergi menuntut dengan mak,makcik,nenek , makcik kantin, abang burger, abang pizza,papa roti..haha..

* tak dapat jadi MasterChef Malaysia, jadi masterchef rumahtangga pon okeh..khas buat suami tercinta..huahaha

Rindu KurnianMU...



Disaat dia membuka bicara..
Tiap katanya membuat aku ingat pada Mu..
Di saat dia memimpin iman di dada..
Tiap langkahnya membuat aku kagum pada ciptaanMu..
Aku rindu dia YaALLAH...


Ya ALLAH...
KAU kurniakan aku rindu ini..
Namun ku takut akan rahsiaMu yang tersimpan rapi..
KetentuanMU yang aku belum ketahui..
Tapi ku yakin KAU tahu apa di hati..
KAU tahu apa yang terbaik sekali..


Ku rindu dia YaALLAH..
Ampunkan aku ..
Kerna ku merindu seorang insan milikmu,
Berat dan sarat rindu di hati.
Ku sabar menanti..
Kebahagian disuatu hari nanti..
Pinjaman Mu yang sedia pasti..


BEN ASHAARI DAN RAKAN BLOGGER

Assalamu'alaikum~


Lalalala~ ca tau ada yang cakap " tak habis2 dak ni ngan Abg Ben .." haha.. Biarlah kan..Janji happy..hek3...Eleh, nak join gak kannnn~ Picit Klik header BA bawah ni ..



Kalau nak citer pasal blog ca ni, nothing special sangat pon.Sekadar 'kotak' melepaskan apa sahaja yang terlintas kat kepala otak ni..Kira lebih pada personal blog je..Nak yang fakta tu hahaha..malu nak cakap..Memang susah kot nak jumpa kat sini. Tapi akan ca cuba gak nak sumbat ilmu2 atau fakta2 yang ca tau keh..

Idola?? Ofcoz Abg Ben sendiri..Fenomena BA memang mengezutkan lagi2 time ada segmen camni.Ye dak? Selain Abg Ben, idola ca Abg Zam..The Famous Abang..Hehe..Kenapa dia? Sebab dia sempoi sangat..Dia main taip apa yang dia nak.Nama pon blog sindir menyindir.Tapi bila pandang hakikat apa yang dia nak sampaikan sebenarnya, semua tu betul..Ragam manusia yang bermacam2 jenis.. =) Idea beliau yang ca suka..Mendidih bersama.......haha...Ni lagi best!

Header terkini Abg Zam...


Dah ..itu je....Jom join beramai2~


*blog Abg Zam ada kale pink! hihi.. :p

25 October 2011

SAHABAT SEJATI..Wujud Ke??

Assalamu'alaikum~


Hebatnya inchek Celcom menguji keimanan dan kesabaran ca akhir2 ni..Line tu macam tercekik tulang je..Sampaikan nak approve komen tu pon berzaman..Apatah lagi nak BW, nak update.. Cicak atas ceiling pon menguap la tunggu loading dashboard..*nada slow menunjukkan tahap kesabaran masih mampu dikawal ye..kalau tak, habis sebijik2 word tu di"CAPS LOCK"kan...


SAHABAT SEJATI...Wujud ker? Orang yang macammane boleh dicop best fren ni? Adakah kawan sepermainan ? Adakah kawan yang kenal masa interview tadi? Adakah kawan yang tolong korang tergolek dekat cafe? Atau apa2 jer la situasi yang logik dek akal..

Kalau bahasa ongputeh best friend la ek? Tak pon true fren...eh, ada ke? True love pernahlah dengar..Layankan jer la ea..Teringat kata2 dari seorang lecturer English ca masa kat poli dulu....

" Dalam hidup saya, saya takde best friend.Dan saya rasa best friend tu tak wujud dan tak perlu kot best friend ni... " 

Lebih kurang camtu la..Mula2 pelik gak kan dengan kenyataan beliau yang agak touching tu.Lepas dengar dia cerita ca faham kenapa prinsip dia camtu.Semua dari pengalaman dan sejarah dia.Kawan yang disangka kawan sejati cuma ada masa senang tapi hilang masa dia susah..
Memang susah nak cari SAHABAT sejati..Kenapa ca tak sebut KAWAN? Bagi ca kawan tu ramai..Kat mana2 boleh dapat kawan. SAHABAT ni walau maksudnya tetap sama tapi pangkatnye special sikit.SAHABAT sejati adalah orang yang ada masa kita susah dan senang.Orang yang kita rasa da macam bank rahsia kita..Orang yang kita anggap macam adik beradik kita..

"SAHABAT SEJATI = Di saat dia juga ada masalah, dia tetap ada untuk mendengar masalah sahabatnya yang lain...dan berusaha apa yang mampu untuk membantu.."


Korang dah jumpa insan yang camtu? Alhamdulillah ca dah jumpa..Dia la sahabat, dialah kakak, dialah adik..dialah kekasih hati ca..Saipurah dan Syaqila...* Terima kasih sayang2 ku kerana menjadi sahabat terbaik saya...InsyaALLAH kalian la sahabat dunia dan akhirat saya..

Murtabak Maggie

Assalamu'alaikum~

Disaat tekak mogok dengan ngada-ngadanya tak nak makan nasi, apa lagi pergi dapur buat murtabak maggie.Kemogokan tekak sering berlaku di petang2 hari la ye bila dah over waktu luch..Korang penah makan? Rasanya ramai dah tau..Ca tau pasal ni pon lepas bekas-bakal-mak mertua yang ajar..haha..Yang tak tau nak buat meh nak ajar resepi kanak2 ni..Sori sebab makanan ni KURANG SIHAT ye adik2...Nama pon murtabak maggie..Haruslah bahan utamanya.........

MAGGIE !

Ha, dapatkan la sepaket maggie untuk sorang  makan ye..Tak kisah la perisa apa sebab kita nak guna mee dia jer..Mee maggie tadi tu rebus la cam biasa keh..



Pastu ambil dua biji telur ayam menggantikan tepung sepertimana murtabak ori guna.Takmo tepung..Wat la ala2 telur dadar tu.Campur bawang sikit,ye sikit sebab ca anti bawang..Letak sekadar nak bagi rasa manis2 bawang tu.. Nak letak perencah kari tu pon boleh, tapi biasanya ca  letak sikit je..Dan garam secukup rasa.Kalau dah letak semua perencah kari tu asenye korang letak garam sikittttt je  sebab da masin..



Bila maggieku sudah kembang *kata Alex* kita toskan..Then campurkan sebati dalam telur tadi....




Pe lagi letak la minyak atas kuali, jangan banyak sangat.Agak2 la..Tapi kalau nak sedap goreng guna majerin @ buteer.Ti lagi lembut murtabak ni.. Sila abaikan kuali leper saya yang agak kesian tu sebab dah kemek + pemegang da tanggal..huk3.


.
Bila da agak2 garing kedua2 belah nya, kasi angkat la ....Taraa~ da siap! Memang takde iras murtabak tapi iras telur dadar je.lalala~



Makan ngan sos la baru sedap....


Tapi jangan makan selalu keh.Tak elok untuk kesihatan. Ca baru baca satu artikel kat fb yang mengatakan mee segera ni ada salutan wax yang membuatkan mee ni tak melekat antara satu sama lain masa direbus tu.so, kita yang makan ni kena ambil masa dua hari sekurang2nya untuk membersihkan wax tu dalam sistem badan.Lepas dua tiga hari baru boleh korang makan maggie lagi.Kalau tak, risiko nak dapat barah tu ada la ye...


24 October 2011

BEN ASHAARI TANYA PENDAPAT AKU

Assalamu'alaikum~

Wah~ ni da masuk kali ke-3 kot join segmen Abg Ben untuk BULAN ni je..hehe..
Kali ni topik memang best lagi berapi...

KENAPA WANITA SERING DITIPU DAN TERTIPU?

Mungkin pandangan dari kaum sejenis iaitu ca, tak sama dengan pandangan oleh kaum yang lain jenis iaitu ofcozlah lelaki..

Bagi ca yang merupakan seorang wanita juga ca akui wanita sering ditipu dan tipah tertipu.Sebabnya, akal yang 1 milik kaum hawa ni mudah sangat dikalahkan dengan 9 nafsu sendiri..Nafsu tak semestinya nafsu seks ok.Banyak cabangnya.Nafsu shopping, nafsu untuk nampak cantik, nak kan kekayaan dan sebagainya.Kalau wanita tak pandai control 9 nafsu mereka, tu yang mudah kena tipu sebab akal da tak boleh nak menilai sedalam-dalamnya tentang sesuatu perkara tu.Tak fikir apa2 risiko lagi dah.

Satu lagi puncanya wanita ni sememangnya dijadikan dengan sekeping hati yang sangat lembut, mudah memaafkan ,mudah mengalah dan selalu ingin dikasihi. Tapi masalahnya kelembutan tu disalah gunakan.Tak bertempat. Macam penipuan cinta siber lah..Kenapa mesti beri kepercayaan 100% sedangkan kita tak pernah lagi jumpa seseorang lelaki tu face to face dan menilai sendiri didunia realiti?
Hati yang mudah tertarik dan mudah cair ni lah kena jaga seeloknya..

Tu sekadar pendapat ca dan apa yang ca dapat nilai diri sendiri sebagai wanita.Kalau korang (yg wanita) tak cam apa yg disebutkan ni, minta maaf keh~ Papepon, jaga peribadi, jaga akhlak..InsyaALLAH kita dilindungi daripada sebarang kejahatan .... =)

23 October 2011

Braces Guy


Assalamu'alaikum~


Ok, entry ni sambungan citer sebelum ni..*eleh, ada ke yang baca? :(

Masa da siap melantak kat mekdi, jejaka ensem tu pon dah kuar, ca pon da takde selera lah nak makan..*padahal dah licin.hehe..Ca pon da tak ada pedoman arah tuju, so nak balik lah..Kena naik bas untuk ke larkin dulu..Agak lama tunggu bas ke Larkin..

Bila bas da sampai, ca duduk kat seat belakang driver je.Malas nak duduk jauh2.Ca saje kosongkan seat yang kanan ca,sebelah ngan tingkap.Sekali seorang jejaka naik dengan dua orang perempuan.Barang dia banyak.Macam orang melancong.

Dia agak kelam kabut masa nak bayar tambang.Dengan beg yang ada 2,3 bijik..Ok, gadis yang baik hati ni beralih ke seat sebelah tingkap sebab nak bagi dia letak beg dia tu dulu..Dia speaking ngan pakcik driver tu..Ca agak mungkin dia orang Singapore.Tambang yang dia kena bayar RM5.10 untuk 3 orang. Dia tanya la pakcik tu *speaking la..Dia tanya berapa.Pakcik driver tu pi cakap "5 dolar and ten sen"..Dia macam bingung nak bagi pakcik ni duit dolar atau duit RM. Terkejut pon ada..Dia tak paham langsung BM..


Perkenalan kerana duit RM5.hehe


Pastu dia main bagi je duit RM10. Nama pon bas tabung kan.Mana ada duit baki.Pakcik tu pulang balik duit RM10 dia.Beriye2 pakcik tu speaking "no change money". Dia terus duduk sebelah ca dengan kebingungan.

Sekali dia cuit ca.."excuse me...bla bla bla" dia tanya pasal tambang tu la.Ca pon terangkan. Dia keluarkan semua duit dari pket dia. E'eh mamat ni, duit men letak camtu je kat poket.Bercampur duir dolar dengan duit malaysia..Ca tolong ambilkan. Ca ambil dari tangan dia duit RM5.20. So settle...! *Tanpa tengok muka dia.Segan..erk! Cuma ca perasan dia pakai braces..ngeee~


Pastu ca tak tengok dia langsung.Ca tengok luar tingkap..Sekali dia cuit ca sekali lagi..Alamakkk~ apa lagi dia nak..Wa risau sebab dia speaking der.Wa tak terer..haha..Sekali tengok, wah~ sekali lagi ca dipertemukan dengan jejaka ensem! Dengan spect brown colour..Aduhai..hehe..Tanpa disoal, dia bitau dia dari Filipina..



Dia sangat peramah..Dari ca tak confident nak speaking boleh speaking beb.Hebat tak hebat mamat ni wat ca terpukau..haha..Terus pandai speaking.Agegege...

Banyak gak kitorang bercerita.Dia banyak citer pasal pengalaman dia melancong, pasal diri dia,life dia.Yang menarik dia dak lepasan degree accounting dan skang nga further study lagi dalam bidang International Languange..Patot pon english dia sangat superb! Dia pon buat part time jadi cikgu tutor..Kagum2~

Seronok jugak ea sesekali berbual ngan warga asing ni. Praktis speaking..Kesimpulannya, kena berani cuba ..Memang ni pengalaman pertama ca berbual lama dengan orang speaking b.i..Best2..hehe

* dia bagi emel facebook..ngee~

CINTA SIBER OH

Assalamu'alaikum~

CinTa SibER oH.....................Hoi~
Mau join? Klik header Abg Ben macam biasa bro......



APA ITU CINTA SIBER?

Cinta yang datang hanya memerlukan talian internet dan laman2 sosial sebagai medium pengantaraan.
Orang yang terlibat mampu jatuh cinta hanya kerana "penulisan" sebagai ganti perbualan, mampu jatuh cinta kerana "gambar" sebagai ganti diri sebenar dan mampu jatuh cinta kerana "budi" walau sekadar menjadi pembaca @ pendengar yang baik..

KELEBIHAN

>>> Jimat. Tak payah keluar duit pergi dating sana sini.
*macam banyak keburukan dari kebaikan.so no idea 

KEBURUKAN

>>> Risiko untuk ditipu atau dipermainkan sangat tinggi

>>> Kita tak kan mengenali diri seseorang tu yang sebenar tanpa berjumpa.Sebab ayat boleh reka der...Gambar pon boleh ciplak..*macam kes penipuan cinta siber kat paper tu..


** JANGAN BUTAKAN CINTA KERANA BERCINTA 'DALAM GELAP' **
wohoo~ kiasan tak agak2...ngee~

22 October 2011

Segmen : Jom Kenal Kenal !

Assalamu'alaikum~


Klik untuk join ye...

================================

Jom kita kenal-kenal... =)
Kalau sudi jom kita kawan-kawan..
Sudi? Jom follow-mollow... hehe

================================


Bergerak Solo Di Kota Segiempat

Assalamu'alaikum~

Hamboi kemain masing2 dok ngadap lappy sampai naik juling mata, ketuk keyboard tap tap tap ye..Yela, hari ni dah hari sabtu.Ada yang dah cuti.Dak sekolah tu ofcoz la cuti kan adik2 ...?

Semalam, memang pecah rekod la, bukan pecah kaca pecah gelas lagi dah. 1st time pergi berjimba-jimba ke kota segiempat,JB sorang2. Takde sape yang menemani..Sob3..Sadis je ayat..


Nak Deepavali kan, cam biasa mesti ada hiasan dari beras berwarna-warni.Siyes cantik! Macam lukisan..

Actually bukan saje2 berjimba2 okeh. Ada urusan sebenarnya ke sana. Mula2 pi Taman Melodies,JB..Tu pon 1st time sampai sana sorang2.Dah la xpenah tau tempat tu.Terpaksa la kan naik teksi.Naik teksi pulak yang drivernye seorang pakcik yang agak kurang kesabarannya.habis semua kete yang lembap2 kena bebel.Okeh, saya la yang terpaksa dengar bebelan beliau..Da settle urusan kat sana barulah naik bas pi kota segiempat pulak...


Ada replika Halloween atas pentas..tiba2 teringat dekat..............."halloween"

Dah siap urusan kat CS tu, rasa macam nak tengok wayang..Pergi la tengok ada movie apa..Nak tengok Real Steel , tapi timing pulak petang sangat.Nanti lambat pulak sampai umah..Perut dah berbunyi, MEKDI pon da memanggil2, apa lagi, serang mekdi la..


Try makan Quarter Pounder..umm~ muak sikit la sebab memang daging tu tebal.Double Cheese Burger tetap menjadi pujaan tekak ku..

Ada banyak bawang! Apa lagi, dengan slumber badaknye buang bawang2 tu..Macam la tak tau ca anti bawang..hehe

Masa2 makan, tiba2 terpandang seorang jejaka di arah nombor sepuluh..Dia makan sorang2 gak la! Dan yang penting, hensem-sangat-sangat..Hehe.Mampu pandang je la.Kalau muka tak malu dah lama angkat dulang pi kat dia, " err..boleh saya duduk sini..meja lain full la.." hek3...


Sangat tak best la kuar sorang2 nie..Rindu kat kawan2..Rindu kat dia..Hanya kenangan menari2 di depan mata...Sob3.....

*akan bersambung dengan adegan di perjalan pulang...ngeh3...

21 October 2011

Johnson's Baby?? Tak De Klasss..

Assalamu'alaikum~

Ape kelass pakai bedak baby johnson? Losyen baby johnson?

Tak remaja la beb!

Nama pon barang BABY...



Agak2 ada ke orang yang akan tanya soalan camtu ek bila nampak si gadis *bukan baby* yang pakai? Owh, sangat touching kalau ada yang tanya camtu..Sebab ca la yang pakai semua ni dengan penuh bangganya. Masa kecik2 tak pulak pakai bedak johnson kecuali shampoo yang kale kuning2 tu.Ada lagi tak ea skang? Bedak, masa kecik mak pakaikan bedak AIKEN.Bedak berubat tu..Mungkin nak elak montot ruam kot.ahaha..




Seriously ca masih tak pandai pakai compac powder. Kalau kuar jalan2, dalam handbag ca bawak je sebotol bedak johnson ni. Lepas solat, hamek ko..tuang kat tapak tangan, pap pap pap kat pipi.Orang lain pandang semacam dua macam jek.Peduli hape..Make-up lagi la tak reti.Setakat eye-liner tu boleh la.Tu pon jarang-sama-sekali nak pakai sebab malas nak cuci.

Papepon johnson baby kan wangi~ bau baby..sangat suka bau baby! hehe....

* tak sabar nak puk puk bedak kat badan baby sendiri..erk! *berangan*

20 October 2011

Nikmat Malam Dengan Wak Gereh

Assalamu'alaikum~

Da dinner semua? Ada yang candle light dinner ke? Wah~ sangat romantik gitu..kalau ca nak makan dibawah cahaya lilin tunggu umah xde letrik..heh3...

Malam ni sangat la selera sebab ada wak gereh! Apa itu wak gereh?? Wak gereh tu ikan kering..Entah bahasa mana entah.Mak yang ajar..Hehe..



Lauk yang sangat simple, sangat kampung tu la paling best! Yang merah2 tu ca panggil 'sambal colet2'..'Colet2' tu pucuk ubi yang direbus pastu dimakan dengan sambal kacang. Uih~ sedapppp...Asyik makan ikan kembung, kerisi la bagai yang dimasak asam pedas la sambal la, lama2 muak gak.Mak masak ni je sebab ca teringin nak makan 'colet2' tu..nyum3!

*get ready tunggu jerawat keluar sebab makan KACANG.errr~

Bila Dia Masuk Bilik....

Assalamu'alaikum~

Malam yang dingin.Masih hujan rintik2 kat luar sana..Nasib katak tak bising malam ni sebab hujan dah turun.Mesti diorang tengah berpesta muda mudi kan? Mak katak pulak mesti sibuk berblogwalking tau menaip entry.hehe..*jangan marah ea poo..



Tengah2 sibuk dok melayan chat dan ym tiba3 dengar ketukan dari luar tingkap. *ok.makk terkezut nak...Bila keadaan kembali sunyi, sambung ketuk keyboard..

Taip punya taip dengan mata yang fokus sampai naik  juling bijik mata, tiba2 terasa macam ada sesuatu....errr....sesuatu yang.......aduh..da ready nak angkat kaki dari katil da masa tu..

Sekali zappp dia masuk dari tingkap.Tingkap bilik ca tutup jek.Camane dia boleh masuk?? Punyalah besarrrr~ grrrrr! Cuba teka apa??

Katak? 

*BUKAN*



Burung?

*BUKAN*



Hantu??

*Err..lagi la BUKAN*



Tapi.......























Kupu-kupu yang sangat besar! Bukan kupukupukecik lagi dah! Ca memang sangat geli dengan serangga2 ni.Yang besar dari nyamuk, yang terbang mahupon yang merayap..Lagi2 yang boleh nampak ketara abdomen dia tu.eeeee~ tak boleh! tak boleh! Sila jauhkan dari ca la..

Sekadar hiasan..[ Geli nak ambil gambar kupu2 sebenar tadi..Tak la secantik ni..]


Masa kupu2 ni da mula terbang dekat2 , apa lagi..angkat kaki dari bilik bitau mak abah.Suruh abah tolong halaukanAbah layankan aje kerenah anak dia.Pi masuk bilik halau kupu2 yang besar tu keluar.Dah la makhluk tu berbulu sikit.Abah cakap ni kalau kena kulit, gatal..Eeee~ lagi meremang bulu roma den! 

Owh abah ku..Kau lah heroku~

*Kupu-kupu dengan rama-rama sama tak? =__="

19 October 2011

Contest Best Photo of Me by Mayalisa

Assalamu'alaikum~

Tadi ca nampak HH join contest Cik MONNA MAYA LISA kita ni..erm..macam best jer.. walau tau ramai yang join dan yang join semuanya cun2 belaka..tapi sekadar suka2, ca nak join..

[Klik Banner Untuk Join!]

Disebabkan Maya Lisa kata pic edit DIGALAKKAN, oleh itu....ca kasi gambar yang ca edit.. =)



[muka penuh emosi.erk! :P ]
-bLacK n WhitE-

Lagi satu gambar paling ca suka..masa dengan member2 ca.. ca yang tengah2 tu.. =)



Tag :

DONE!

Saya Tak Suka La Nak Komen Entry Awak

Assalamu'alaikum~

Hujan lebat saat ni.Wah..sangat syokkk kalau tidur ni berselubungkan selimut dan dikelilingi 5 bantal sambil pelok sekor beruang kuning yang boncit lagi boroi *my lebly big pooh*. Tapi disebabkan feel tu xsampai lagi, nak menaip la kejenye.

Jeling sikit kat tajuk entry balik..Wah, pe kes la kan ca ni.Nak cari gaduh ke? Owh, sama sekali tidak.Cuma nak bitau je kat kamu, kamu dan kamu yang... : 

   ..masih letak word verification kat komen tu.

  ..tak buat pop-up window ( komen terus dibawah entry. )


2 perkara ni amatlah membantutkan niat suci ca untuk komen entry kamu. Bukan setakat ca je, tapi mungkin bagi pengguna2 broadband seperti ca tambahan lagi yang duduk kampung seperti ca *oh, sangat sedih dengan line*

KENAPA?? 

  • Bila line slow, kalau korang letak word verification tu, abjad tu takmo keluar *mogok tak nak tunjuk muka
  • Bila tak wat pop-up window, bila error akan kacau 1 page tu.Kena pulak page yang banyak widget, memang bertambah lambat nak reload balik. :(

Bukan apa, kita perlukan pembaca bukan? Pembaca ni ada kat mana2 je.Sangat ramai kat luar sana..Tapi kita tak tau apa masalah-masalah pembaca untuk terus datang baca dan komen entry kita. Sayang la kalau entry kamu da cukup meletop, orang dah baca sampai habis dan teruja nak komen.Sekali alamakkkk~ ada la masalah2 kat atas tu berlaku...

Maaf la kalau ada yang terasa.Tapi ca dulu pon pernah buat silap masa awal2 aktif berblogging ni.Sekali dah tau apa yang tak sepatutnya kita buat, ca ubah sikit demi sikit..Kalau ca boleh terima kritikan membina dari orang lain, tak kan kamu tak boleh kan? Ni semua untuk kesenangan bersama.... =)

*entry membela nasib pengguna broadband yang line-gila-lembap.kih3

v(^____^)v
-PeaCe-

Segmen : SAYA,BLOG dan PEMBACA

Assalamu'alaikum~

Fenomena Abg Ben mesti sedang berlaku sekarang kerana adanya SEGMEN  SAYA, BLOG DAN PEMBACA..Ca pon turut dibawa oleh fenomena ni.hehe




SAYA , BLOG dan PEMBACA merupakan satu rantaian yang paling lengkap dalam dunia blogging ni.Tak kan wujudnya BLOG tanpa salah satunya. Blog tak kan jadi tanpa SAYA sebab SAYA yang akan mengisi kekosongan dinding blog tersebut dengan apa sahaja bentuk penulisan. Tapi, tanpa PEMBACA siapalah 'SAYA' di dunia blogging ni sebab PEMBACA pula akan menghidupkan penulisan tadi.

Semua ni macam masak maggie la..*pehal tibe2 masak maggie lak nie..
SAYA ibarat maggie sebab SAYA lah asasnya. BLOG ibarat periuk sebab BLOG adalah medium pengantaraan antara SAYA dan PEMBACA. PENULISAN saya ibarat perencahnya sebab SAYA mesti seiring dengan ENTRY bukan? PEMBACA pula ibarat api dapur mahupon air. Sebab PEMBACA lah akan melengkapkan masakan.Tanpa air dan api, maggie tak kan masak dengan jayanya. *kalau siram air panas je?? (tak nak, kena masak maggie tu ok!)

Sape setuju?? Sila tinggal komen dan support la ca ok.. =)


Doodle 'Cik Duyung' ni mewakili blog ca..kamu akan nampak gambar ni bila saya follow kamu ~ =)

18 October 2011

Persediaan Seorang Lelaki Menjadi Suami

Assalamu'alaikum~




Semua makhluk yang bernama manusia akan berkahwin. Ada yang tak nak kawen ke? Ish~ tak baik tau. Nabi tak mengaku umat nanti..Sebagai orang islam perkahwinan itu sangat la di tuntut bagi mengelakkan terjadinya maksiat disamping nak mendapatkan zuriat dengan cara yang halal.  Bukan macam terjadinya zuriat2 yang dibuang macam sampah tu.Da banyak sangat kan berlaku?? 


Bagi pandangan kita  mungkin betapa senangnya untuk bergelar suami isteri sebab hanya sekadar 1 lafaz akad nikah je (mungkin ada la kan yang wat sampai 2,3 kali lafaz sebab xlancar) .

Tapi betul ke mudah?? Tengok ni..

" Aku terima nikahnya ..........dengan mas kahwinnya RM....tunai.. " Senang memang senang...

Tapi kita tengok pula dari sudut lain erti disebalik lafaz akad nikah ni..

" Aku tanggung dosa-dosa si dia dan ibu bapanya, apa sahaja yang dibuat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku.Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka, aku rela malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badanku "

*Credit to EIFA


Sanggup kah kamu wahai lelaki? Sudah cukup bersediakah kamu? Besar tangung jawab sebagai seorang suami ni..Apa persediaan kamu wahai lelaki sebelum menajdi seorang suami?

1) Mantapkan iman kamu kerana kamu yang akan mendidik dan membimbing isteri serta anak-anak kamu.

2) Perbetulkan niat kamu untuk memiliki seseorang wanita itu adalah untuk membina sebuah keluarga yang diredhai ALLAH.Bukan untuk menyakiti dia.


3) Belajar untuk menjadi orang yang sabar dan bertolak ansur kerana tiada rumahtangga yang tak diuji oleh ALLAH dan dihasut oleh syaitan yang ingin memporak perandakan bahtera rumahtangga.



4) Belajar untuk menghargai pengorbanan serta penat lelah seorang wanita dengan menghargai ibu sendiri terlebih dahulu.

5)  Sentiasa tahu apa tanggungjawab sebagai suami dan ayah kepada anak2 suatu hari nanti.


6) Sentiasa ringankan mulut dengan kata pengerat hubungan iaitu "Terima Kasih" dan " Maaf".

Tu antara persediaan asas yang semua bakal suami kena titik beratkan la..InsyaALLAH, selagi iman masih didada , ia mampu menghiasi dan memelihara bahtera rumahtangga..




Giveaway By Marliyana MK

Assalamu'alaikum~

Atas jemputan penganjurnya sendiri, ca join GA Marliyana MK sebagai tanda penghargaan sebab sudi menjemput ca join..Terima kasih ye.. =)

Klik banner untuk join..
Tarikh tutup : 18/11/2011


Hadiah pon menarik... =)

ID ca : Cik Duyung

Tag :

POST MY REVIEW, DEAR KHUMAERA

Assalamu'alaikum~

Owh Sis Khumaera, plis post my review~ hehe =)


Klik Banner untuk join! Sampai kol 5 pm hari ni je tau~


Kak Maera cun lagi berseri,
Buat segmen terus ku serbu,
D'Young Duyung nama diberi,
Inilah blog yang sangat jambu.


Halamakkk~ berpantun la pulak.Ceh3..Ok, nama yg ca guna kat blog ni Cik Duyung. Tapi ca bahasakan diri 'Ca' sebab selesa dengan nama tu.Nama tu yang hari2 pakai kat umah.Ehehe.
Blog ni banyak citer pasal apa yang berlaku kat sekeliling.Tak kira la umum atau pasal diri sendiri.*macam banyak pasal diri sendiri jek.lalala~

Ca masih perlukan sokongan2 dari blogger lain untuk terus aktif di persada dunia blog ni. Kalau sudi untuk menyokong ca, boleh la ringan kan tangan ikhlaskan hati untuk memfollow ca. *tak malu

Tu je la yang ca boleh review.Sikit je..Nak tau lebih lanjut kenalah kenali ca. =)

17 October 2011

Cacat Kerana Tabiat Sendiri

Assalamu'alaikum...

Ha, tak habis2 lagi nak story berkaitan JARI JEMARI..Kali ni bukan lagi pasal Si Lelaki Berjari Runcing tau.Tapi berkenaan si pemilik jari pendek..heh3.Jari sape la tu ek? =__="

Tajuk pasal cacat.Cacat ke ca? Sebenarnya bukan la cacat ..Tapi ....Korang tengok la sendiri.Cari perbezaan ea.Sila fokus pada jari. Abaikan kulit yang berbelang macam kuda belang + gelap + parut2 akibat merempit dulu kala..heh3..


Tangan kiri..

Tangan kanan..

Ok, nampak ape2 perbezaan tak?? Bukan pasal parut okeh..
Tak nampak?? Ok ni ca fokus pada jari tertentu..


Jari telunjuk dan jari hantu belah kiri..
Jari telunjuk dan jari hantu belah kanan..

Nampak tak? Nampak tak??
Sila tengok pada tajuk..Cacat kan? Cari la mana yang agak2 cacat... 




Ala...tak nampak ea? Tengok la jari hantu ca belah kanan.Bengkok..Huhu..Sebabnya cara ca menulis memang akan memberi tekanan yang kuat kat bahagian atas dekat ngan kuku jari hantu tu.Ape taknya, dari zaman tadika sampai ke sekarang.Lama-lama tulang pon jadi senget.Serius, tulang ruas yang atas tu macam da terlari sikit. Hehe..


Err..saham jatuh tak ek? Hehehe


Masa MALAM BERINAI :P



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...