29 March 2011

Duyung ANTI baWang!

Salam semua....

Ngee~ aku bukan nak citer pasal ikan duyung..korang lupa ker korang bace blog saper? Blog Cik Duyung kan? hehe...So, ini cerita tentang aku ler..



 Ahaa~ kali nie nak citer pasal aku yg ANTI BAWANG .Bawang atau nama saintifiknyer Allium Sativum (bawang putih) dan Allium cepa var. aggregatum ( bawang merah )..Aku memng xsuka bawang  tak kira lah bawang merah ker, bawang putih ker, bawang kecik ker, besar ker, sumer aku xsuka! Cakap la camane pon yg bawang2 nie banyak khasiatnyer, aku tetap xleh nak makan..Korang yg dah kenal aku tau la pangai aku camane bila aku jumpa bawang dalam makanan aku..

Sangat x suka ...Sekali tergigit, akan ku muntahkan alek..hahaha....selekeh!


Pehhh...rasa dia buat aku nak pitam!!!

::Masa bila sifat 'ANTI BAWANG' aku nie terserlah??::


SITUASI 1 : Kalau makan kat kedai makan, ofcoz la xleh nak demand sangat..Xleh la nak ngade2 soh tukang masak tu jangan letak bawang..Banyak cantik..Nak cerewet lak kat sini! So, bila nampak jek bawang besar2 tu, selagi ade rupa bawang, aku akan pilih2, aku letak tepi pinggan..Memang lambat la aku makan..Dan terhasil lah bukit bawang kat tepi pinggan aku tu..kalau makan dengan member2 atau ahli kuarge  yg makan bawang tu, sila kan amek..xkesah punye...aku xmo...haha..


SITUASI 2 : Kalau makan fastfood, cam burger mcD tu, kalau dalam tu ade bawang jek, aku bukak burger tu, kasi korek segala benda yg nampak macam bawang tu ( selalu ade kat dalam double cheese burger )..memang agak selekeh la..Sama gak macam makan kebab..aku kuarkan segala isi dia, pilih bawang,buang,then masuk kan balik inti tu..haha...Selekeh kan?? Peduli aper aku..Kadang2 sampai aku mintak jangan letak bawang..
Penah satu mase tu kat pasar lambak,aku nak beli kebab....

" abang, nak kebab kosong satu eh.."

"eh, abang x jual roti je dik.." erk! haha...malu gile aku mase tu..

"err... xla bang..maksud saya, saya xnak sayur2 tu..nak daging jek..mayonis lebih eyh.."

"owh..ok2..no hal..." brader tu sengeh2 kambing jek kat aku..haha ( nie kisah benar! )

(bukan setakat kebab, aper2 la jenis makanan yg rasa2nyer ade bawang yg tersembunyi, aku akan korek dulu...hahaha...)



SITUASI 3 : Masa makan2 tu, dok sedap nguyah2, gulp! rasa lah kerangupan bawang tu...kalau ade orang, slow2 aku tutup mulut ngan tisu, muntahkan alek..kuarkan semula makanan tu..Kalau xdek orang, paham2 la...hahaha...Memang tergedik2 lah aku sebab kegelian...Eh, geli kew? Entah la camane aku nak cakap tentang pasaan tu bila aku tergigit bawang..Pastu kalau dah tergigit sekali tu, langkah berhati2 akan ku ambil untuk suapan seterusnya...haha..KAdang2 kalau line xclear untuk aku muntahkan alek, aku sanggup x kunyah makanan tu, aku terus tonggak air..macam makan ubat tu..haha...Yaaaa..itulah aku.....aku memang selekeh...!
( bakal mak mertua nampak aku camtu, xpasal2 kena reject! hahaa)


Senang citer, selagi dalam makanan tu ade bawang yg masih nampak rupa bawang tu ,aku akan pilih atau buang..Kalau dah hancur lumat, xper..Kalau aku masak,kena ade bawang..Tapi aku mesti kasi tumbuk hancur..Xde bawang, xsedap lak makanan tu..Betul x?


::Kenapa 'ANTI BAWANG'??::

Entahla..aku xsuka bawang besar,bawang merah,bawang kecik tu sebab 'kerangupan' dia tu.bila gigit..mak'aiiiii~ ngilu satu badan..tekak kembang jek...hahaha....bawang putih lak sebab rase dia yg......aish~ xtau la nak cakap..grrrrr~

Aku anti bawang, tapi peminat setia KEREPEK BAWANG ! hahaa....time raya, aku cari kerepek nie dulu..kasi sebat sampai lenguh rahang dok nguyah..hik3..

Aku ANTI bawang...tapi aku ANTU kerepek bawang!

Shampu Bawang?? hehe..aku x pakai shampu bawang yg Jackie Chan pomot tu ok..haha...

Haha..saper yg nak try shampu BAWANG, pi lah beli..pak Jackie dah pomot nie..kih3.. :P

Haa ..kalau korang nak tau sikit2 pasal bawang nie, leh tgok SINI untuk info pasal bawang merah atau kat SINI untuk info pasal bawang putih..hehe...
Sekiannnnn~

p/s : so, sape2 yg nampak aku berperangai pelik tibe2 time makan,korang paham2 la...aku nga tergigit bawang la tu..haha

24 March 2011

Gara2 tAk jaDi oRder aiR kOk maJukkkk~

Laaaa~ majuk lak..

KENAPA?? 
Kes aper pulak??

Haha..aku nak tergelak ade, sakit hati pon ade..entah pape la..Kisahnyer cmnie..disuatu hari yg agak hot2 diluar sane, sinaran mentari memancar dengan megahnyer,menyengat kulit2 sape yg berjemur dibawah 'naungannyer'...hehe...Masa tu, aku dah kat terminal bas Larkin nak pi jemput cik jenab..Dia akan stay umah aku untuk beberape hari kerana kami ade pojek baekkk punya...Bila dia da sampai tu ngan beg AF dia, dia ajak pi makan..

" jom makan..aku belanje..cian kat ko tunggu lama..serba salah nie.." ---haha..ni kes sebab binatang x berkaki,yg banyak tingkap, panjang2 yg dia naik tu bergerak dengan kelembapan maksimum...dia kata dia siap leh tengok semut jogging..huhu..dahsyatttt! 

" aku ikot jek ko nak makan katner..." ---wahhh~ ade orang mau payung i makannn..hehe...

" kat mana leh makan nasi? "--- soalan yg aku ase macam nak kasi dia hentuk pale kat dinding..kat kedai makan la Cik Jenab...xkan kat kedai basikal...

" kebayan la.. " ---kawan yg baik..x cakap pon cenggitu..aku paham maksud dia..sajer nak loyar buruk..hehe....

" jom! "---grengggg.......Cik Jenab sorong beg AF..Cik Jenab, follow me...hehe..

Sampai2 kat kebayan.............
huhhhhh~ kat mana nak makan nie..kat mana leh makan nasi ayam goreng?? 
kitorgang pening nak dok mana..Nama kedai macam2..xdek pulak kedai nasi ayam..Yang kitorang nampak gerai air, gerai Sate Jawa..gerai nasi ambang..aik..nak makan per la nie..

WaTak2 daLam ciTer niE :
( Si A) = makcik kedai A
( Si B) = kakak kedai B
( Si C) = tukang masak kedai C
( Si D ) = makcik kedai D

Jap agi tu, Cik Jenab try tanyer kat Si A tu..Aku lak dah didatangi oleh Si B yg amek order air..Si B nie dari kedai berhampiran Si A ..Eh,rupa2nyer Si A  tu pon tanyer Cik Jenab nak air ape.Cik Jenab nmpak aku dah order air kat Si B tu..Cik Jenab pon pi order kat Si B  tu  jugak dengan meng'cancel'kan untuk order air terus dr Si A tu..Niat Cik Jenab dekat ngan Si A juz nk tanyer pasal nasi ayam goreng tu..Mana tau Si A leh tolong bitau Si C 

Tapi, pas kitorang dah dapat air, apasal Si A tu x bergerak dari tempat dia duduk..Dia dah bitau Si C yg wat nasi tu ke lom..Xpuas hati, Cik Jenab tanyer alek...Aku  juz memerhati dari jauh, dari meja makan yg dah kitorg duduk..Sekali Cik Jenab datang ke aku dengan muka geram..E'eh..penumbuk pon ade..

"Nape ?? Ade x? "--- aku dok pelik ngan Cik Jenab.

" Ko nak tau makcik tu cakap aper? Dia cakap, 'tadi saye tanyer awak nak air aper, awak order ngan orang tu ( Si B ) , jadi awak suruh la dia ( Si B ) orderkan ( orderkn ke Si C )..' Pehh~ kuang asam betol la.."---Cik Jenab terangkan keadaan cemas lemas tadi..

Makcik ( Si A ) tu majuk sebab Cik JEnab x order air ngan dia sampai x mo tolong kitorang untuk orderkan nasi kat tukang masak....MashaALLAH......aper jenis orang la nie..Camni la pangai, memang patot pon xdek pelanggan...Semudah tu timbulnya pasaan hasad dengki dan iri hati tu..Entah pape..Anggap la xdek rezki..Dia pon x amek order cepat2 sape soh..Kan orang lain dah amek dulu..Agipon Cik Jenab datang nak bertanye..Bukan nak meng'order'..Huhu..Last2,kitorang baru nampak ade gerai nasi ayam kat belakang kitorang...Order jek kat situ...Lagi la tua Si D tu..Siap anta kan nasi ke meja kitorang walau agak jauh dari gerai dia..Aku tengok2 gak Si A yg majuk tu..Memang muka 'tutup pintu rezki' lah...Hmmm.....

22 March 2011

AWAS!!! mooD 'JAHAT' daTang..arghh!



Arghhhh! ade sape2 leh jadi bahan untuk kasi makan penumbuk x?? Apehal la nie tibe2 mOod 'jahat' atau nama saintific nyer BADMOOD nie tibe2 menyerang..


Habis semua orang nak kena marah..Lagi2, si muchuk aku tu,Mr.Mieca...habis dia kena segala bom2 atom dari aku..Dia xwat salah pon kena marah..huhu...Naseb baik dia faham..Sabarrrrr jer la ngan pangai si wangi dia nie...( dia jek muchuk..aku wangi laaa... hehe...eh,leh lak gelak2..huh! marah2 balik nie! )

:: PERKARA2 YG HARUS KORANG ELAK ( YG DEKAT NGAN AKU ) TIME AKU BADMOOD ::



1) JANGAN dok paksa2 aku bercakap atau jawab soklan korang kalau aku xmo jawab..( senang citer, LEAVE ME ALONE..)

2) JANGAN la korang membebel,gelak2,memekak depan aku..Ape2 la yang leh membingitkan telinga nie..Memang pantang dengar bunyi bising time2 camnie..

Korang xnak jauh dari aku, aku yg akan pergi jauh ngan korang..AKU MINTA MAAF AWAL2..bukan kenapa..aku x mo korang kena marah..korang x wat salah, xkan aku nak marah...aku pun x suka marah2 orang..time badmood jek macam jadi orang lain..

Mr.Mieca paham benar la pangai aku yg jarang2 berlaku nie..Ade sebab nyer..Xleh citer kat umum..Tapi salah satu sebab nyer, aku leh citer...

Nie semua gara2 line tenet macam SIPOT EXCIDENT!!!! gerammmmm!!! Taip sikit, putus..taip sikit, putus..mau x saketttt hati nie...astagfirullahhal'azimmm~ (istighfar banyak2 yer cik dayang...naseb ade lagi kata2 hati dan sokongan si dia soh bersabar..kalau x, mau x kena baling lappy nie..peduli aper aku..kalau hati macam da kena rasuk setan..cepat2 amek wudu'..kalo xleh kawal sangat, kena la solat sunat jap...)

Sebab lain..soriii~ hanya aku, DIA dan 'dia' yg tau...huh...



:: Beruntung pada mereka yg dapat layanan baik lagi bila aku sedang camni..tu kira aku leh kawal agi..saper yg kena marah,kena tengking tu, pastu terpaksa lak tgok muka aku yg macam nak makan penyepak  nie mintak ampun,mintak maaf..tu luar kawalan la tu yer..sori.... :( dan abgg, maaf yer kena marah2 tadi.... ::

tErmaKAn TeLuR Lalat ! Uweeekkkk!

Bluekkkk~ aku dah jolok tekak nie, dah nangis2 dah..xkuar2 gak nasi2 yg aku makan tadi..

" uwaaaa~ sob3...makkkk....camane nieee.....?? nanti saket pewottttt~~ "

Percaya tak aku nangis camnie diusia 22 tahun skang?? yaaaa....tu la hakikatnyer..memang aku nangis..(jujur nie! ) Aku fobia ooo saket pewot, cerry berry sumer...dulu penah saket pewot yg teramat sampai naik ambulans dari umah sewa pi hospital Sultan Ismail,JB..Tu time blaja dulu kat poli (Pasir Gudang)..cuma masa tu aku kena gastric..memang cukup,cukup fobia saket pewot nie..kalau diberi pilihan la kan,kena pilih sakit migrain (memang penyakit yg dah sebati dalam diri aku nie..) ngan sakit perot, aku lebih rela lah pilih sakit migrain..memang xsanggup tanggung sakit perot...

Meh nak citer hal sebenar pasal termakan telur lalat nie..
Petang tadi, bukak2 tudung saji aku nampak ikan parang bakar ( abah yg bakar..hehe..), sambal tumis ikan bilis yg ade...what??! petaiiii~~ wee! sukenyerr.....aku memang suka makan petai..haha..biar la bau camane pon,bukan aku nk pegi jumpa orang..hahaha...tapi, aku dok belek2 sambal tu sebab nampak putih2 kuning kat sambal tu, bulat2 kecik2...telur ikan kew telur lalat nie..eh, telur lalat bukan panjang2 kew?

" abahh~ kat sambal nie telur ikan ke telur lalat?? "

" telur ikan la..." abah jawab..

Ade sikit ke-konpius-an kat situ..erm..jap agi la mamam...Tapi sampai ke malam aku tahan nafsu nak makan tu walau aku dah nampak petai! sebab aku baru makan lempeng bersalut susu dan milo..hik3...lagipon nak tunggu mak balik keje..mesti mak buat sambal nak kasi 'topping' atas ikan bakar..haha..aku buat  xsedap lak nanti...

Dah malam tu, mak da bising soh mamam..kang lambat mamam, aket pewot..ouh tak nakkkk...aku pegi la dapur, amek pinggan, cedok nasi,amek ikan bakar yg dah berlada ( kan tol mak wat topping lada kat ikan bakar..hihi...suke2! ) dan amek gak sambal tumis tu..aku xamek pon ikan bilis..cuma pilih petai saje...ok..petai jek..aku leh lak x peduli kan soal telur yg aku konpius2 petang tadi....Aku yakin tu telur ikan..( mulanyer jek...) Sebab abah da bitau td..mungkin abah yg masak.( erk! kantoi anak dara nie xmemasak hari nie..)


Ikan parang bakar berlada~ nyum2!

Sambal tumis ikan bilis+ petai yang ade telur 'lalat' tu..tp dalam gambar nie xnampak lak telur2 tu..huhu...


Bismillahhirahmannirahimmmm~ Amm..amm..dan aumm...makan punya makan dekat habis sepinggan..eh,lupa tanye mak lak pasal telur tu..aku yakin tu telur ikan masa amek tu..Tibe2 konpius tu datang balik...


Masa nie baru sibuk tanyer kat mak...tengok, nasi da nak habis tau...huhu


" makkk...kat sambal tumis nie telur ikan ker telur lalat?? "

" bila masa lak mak letak telur ikan?? ko biar betul faezah x tengok2..main makan jek! "

" betol kew?? bukan telur ikan kew??! "

" mana mak tau,mak x letak.."
( alamak..mak ke yg masakkkk..?? )

bluekkkkk! bluekkkk! wekkkk! aku terus jolok tekak aku..memang risau la..aku fikir nanti telur tu menetas dalam perot aku..nanti dalam perut aku ade lalat! ouh tidakkkk.....ti sakit perot lagi....tidakkk....dah nangis2 aku tau..sebab aku dah makan sambal tu dekat habis nasi pon..

 " uwaaaa~ abah yg cakap tu telur ikan~ "

" eee...yekkk..makan telur lalat! " adek aku dah dok gelak kan aku..kuang asam punya budak!

Mak bagi sokongan untuk terus menjolok tekak..." jap mak tanya abah.."

Masih nangis2 nie..." telur ikan la ca..abah yg tambah tadi..mak masak pagi td memang x letak telur ikan parang tu..mana mak tau..mak x nampak...hahaha..dah,pi makan..." mak bitau pas pi tanya kat abah..

Pehhhh~ telur ikan rupanya..mak wat aku suspen nak mati dah...malu giler ah nangis sebab nie..haha..adoi~ nasib baik laaa...kalau x, memang get ready untuk keracunan makanan la...hehe...Pas da kompem tu telur ikan, ape lagi, sambung makan..hahaha!

Blurpp~ ALHAMDULILLAH~ ngeee~ :D

21 March 2011

kaSi terLiuR~

Hahahaha.....nie diaaa....da ade pon gambo Nasi Ayam Goreng  febret aku tu,bukan Nasi Goreng Ayam yerr...masa kat entry yg lepas ( Klik Sini untuk keterangan lanjut..hik3....)




Masa wat entri yg lepas xdek pon gambo nasi nie kat google...sekali, time kuar makan ngan family aritu kat Pontian, aku order la nasi nie macam biasa..sebelom makan, pi amek gambo..mak da bebel.. " entah pape la anak dara nie, gambar makanan pon nak amek..."

Haha..demi nak tunjuk bukti bahawasanyerrr memang ade nasi yg aku citer, so, kena la amik gambonyer kan...hahaha..bukan senang nak cari yg camnie...hehe...nyumm2!

bLog kEna SANTAU !!!

Huarghhhhhhhhhhhhhh!!!!!


Selalu kita dengar, orang kena santau..yang orang dok muntah darah la..muntah benda2 pelik macam paku ke, telur ker...yekkkkk~ Apasal x muntah emas ker berlian ker...Xker senang idop..? Semua gara2 hasad dengki..Kes xpuas hati..iri hati..jeles menjeles.. nie pe kes blog lak kena santau...?? Pe jadi?? Orang jelez kew blog aku serbe pink nie? huhu..Atau sebab tuan umahnyer yg....erm..eh,malu la nak cakap...( "nak cakap dia comel la tu...." ) Eh, aku dengar la de orang berkata2 tu..hik3....TAU XPER....besar x bakul? kuat tau angkat sendiri...hehe.... ( "tau xper..." ) Hamboi~ melawan nampakkkk~

Akhir2 nie tuan punyer blog nie iaitu aku ♥Cik DuyunG♥ asyik nak makan jewk...dah makan, sejam dua tu ase nak makan agi..Adakah aku berkongsi makan dengan 'benda' itu?? Aku bace bismillah sebelom makan...Orang xkan la kan...ishh~ biar benar!!!

Eh, tuan badan x dek la muntah2...Makin kuat and selera makan ade la..Tapi kan..kan...kan...
*
*
*
*
*
*
*
BloG ♥cik DuyuNg♥  nie,  ciK JeNab x nampak !!! adekah blog ku kena santau?!! macam orang niaga kena santau tu...orang lain xleh nampak kedai dia..tapi kes aku lak cik jenab xnampak blog aku..huh! uwaaa~ KENAPAKAH????? Can u help me?? uwaaaa~ sedeyyyyyy.......

:: kalau entri nie cik jenab da dapat bace, sila komen la yer cik jenab...isk3... :'(  ::


Tapi kalau cik jenab x nampak blog cik duyung kerana disantau oleh Abang Harry Potter nie xper la..aku relakan...ouh~ hensem!!! 

15 March 2011

JubaH yAng bErmaKna ( PaRt 2 )

~ nie lak kisah di hari kedua..memang aku sajer nak buat citer berepisod....kang panjang berjela dalam satu episod...( 1 episod pon pnjang berjela dah kan? hahahaa...) Aku memang suka wat karangan dengan menaip nie..menulis?? sorii sket....maleh.....hehe...


HOTEL TS | POLIJB | 27hb FEB 2011

Okey, malam nyer tu aku tido dengan nyenyak sekali sebab tersangat la sejukkkk! Disebabkan 1 bilik kitorg berkongsi 6 orang, naseb ade 2 katil queen, kitorg pecah kepada  3-3....maknanyer 1 katil, 3 orang. aku tido ngan nyah beck dan nyot pijah..agi 1 katil ade makcik,ati ngn seyla..kitorg terpaksa tido melintang..wee~ naseb la kaki aku ngam2 hingga ke hujung tilam..haha...aku tido tengah...okeyyy...memang nyenyakkk...tapi...tapi...aku hanya leh tido statik .....xleh ke kiri, xleh ke kanan....kenapa?? Si beck da terbongkang over space...pijah dah jadi udang kena goreng....aku xleh la bergerak....yg best, selimut sentiase aku dapat..xla kurang dek kena tarik orang kiri ke kanan..hahaha.....Aku bukan setakat pakai selimut, towel hotel aku letak kat leher..pastu pakai lagi sweater ngn topi2 die skali...memang macam angkasawan lah atas tilam tu...

Bangun2,pi mandi , solat semua.....siap2 nak pi poli untuk rehearsal konvo...Pagi tu makjah (Azah) datang...haha...lihatlah duniaaaa~ bilik kitorang macam tongkang pecah..pe taknyer, xcukup space nak letak barang untuk 6 orang..makjah mampu geleng pale jek la kan,kan? hahahahaha....

Sebelum gi tu, pi mencekik kat cafe hotel...huh~ turun lambat sangat, tinggal sikit jek makanan... apa yang ade,kitorang sebat jek la..kang lapo lak..

Makcik ekin  dan makcik atie jugek, sedang menikmati nasi goweng & mee goweng....mee tu x dap.. ! hanyir.... tapi lenjan jek laa~ da lapo...

Huh! nie gadissssss mane nie??? mak'ait...makan bergununggg...memang kebulur sangat dah nie..haha.....

Beck muke puas hati dapat makan...haha....seyla pon same...

Kali nie nak ke poli pak supir dan mak supir ( title yg pijah cakap ) kitorang ialah Makjah & Cami....Kamal lambat sangat!

Masa nie kitorg naik makhluk  tunggangan milik pak supir Cami...heh3

Sampai jek kat poli, alamak...malu lak jumpa dak2 laki kelas yang lain....Kelu lidah nak bertegur sapa, nak bermesra alam nie..errrr...sori yek.....x berniat pon nak menyombong...naseb ngan Cami, Amar ngan Kamal ok..sebab rapat sangat dah ngan diorang..huhu...ternampak gak kelibat Hallowen..ermm....

Jumpa kawan2 lain jek, "haiiiiii~ muah3! lamenyer xjumpaaaa" (ops! pompuan sajer....kang muah3 kat dak laki kena panah petir kang..hehe) tetap dialog yg sama mcm dalam skrip..kih3....

Pagi tuh daftar graduan jek upenyer....daftar jap jek...cuma makcik jek jadi budak bermasalah sikit hari tu..haha....keciannnnn...dia xleh wat kaji selidik tu..kang xleh nak konvo....jap2 kena gi ICT la....( wah! poli da ade ICT....hahaa.....tu bilik komputer jek benonyer...siap internet...) pastu xleh, kena lagi jumpa lecturer ykat tempat daftar..last2 buat depan lecturer tu..boleh pulakkkk....pehal laaa~

TiMe tO "Klik Klik Chakk"......!!!
( timE niE maSa daFtaR grAduaN...)





Kami kembo lain mak bapak... :P



Sementara tunggu makcik,kitorg yg lain nie pi melantak kuih muih yg dah disediakan..siap tapau lagi....( tu keje beckok , dak seyla....hahaa)....Selesai daftar semua, balik hotel lagi..tido2 jap....Petang baru rehearsal~

Bangun2, solat zuhur, siap2...Pak supir dan mak supir kali nie makjah dan Amar...mana Cami?? Cami adeeee..kete jek xde..Tayar meletop sudaaa~ Dari malam semalamnyer tayar dia 'sakit'...

Dalam lif pon jadik...ish3.....

Mula lah rehearsal...kelam kabut la lecturer2 uruskan kitorang...peh~ kena berarak dari depan library sampai ke dewan..dah la tengah panas...sabar jer la...naseb kat dewan nanti ade aircond....dua kali keluar masuk dewan.....sebab susunan tempat duduk xbetul..haha....layannnn kan jek laa~ Kitorang blaja tepuk tangan.....blaja berdiri ngan duduk dengan senyap...( kerusi xleh 'bersuara' ok...haha).Pastu baru lah blaja naik pentas, amek sijil tu...Siap cara nak tengok abang2 cameraman lagi....eh! silap dahhh~ tgok kamera..hehe....

Cara2nyer..... :
1) Sambut plat sijil,tunduk sikit kat orang yg ala2 Dekan tu ( kamera 1st-klik2! )
2) Pandang kamera kedua,mase nie masih pegang sijil bersama2 dengan org tuh..(kamera 2nd-klik2!)
3) Jalan kedepan untuk turun tangga dan sengihhhh sambil pandang kamera ketiga...( kamera 3rd-klik2!)
--------SIAP KES ATAS PENTAS--------


Masa tu rase takut lak nak nek pentas untuk esok nyer..bukan kenaper..kang salah senyum, naye jek...abang cameraman tu cuma amek skali snap jek tau! haiyoooo! kena berlatih senyum nie...

Walau nampak ringkas jek rehearsal nie, xtau la..penat giler asenyer...Dah la lapar....Petang tu, balik2 rehearsal, solat, terus turun pi kedai makan sebelah hotel ngan dak2 nie..mencekik...Dengan xsabarnyer aku menunggu makanan sampai....( time nie seyla kuar ngan family dia...pijah mamam ngan abe muchuk dia...alaa, belakang kitorang jek..hehe..) Makanan sampai jek, pe lagi,melantak lah aku sepinggan nasi goreng daging merah dengan air teh ais...nyum2!  Sangat la bersyukur kerana makan petang ini ditaja oleh ABE MUCHUK PIJAH.....maceh2.....len kali belanja lah lagi...( muke tembok konkrit... :P ) Dah siap makan,pi lagi pasar malam kat2 situ..Memang nak makan jekkk..Makjah jadi mak supir...Cuma aku, beck, ati ngan makjah jek pegi...

Malam nie sepi sikit..PLUS jelezzzzz...Aku tinggal ngan beck berdua jek kat bilik masa tu..Ati pi jumpa abe dia..abe dia da sampai gak bersama family ati...tido hotel yg sama..len bilik aaa~ Pastu seyla pon kuar ngan abe dia...pijah pon! Makcik pon! Jimah pon! arhhhhh! Jeleznyer sayeeeeee........Mr.Mieca xjadik datang...cdey tau....dia x sehat...... :'(  Naseb baik laaa beck ade..kalau beck pon pi kuar?? menangis aku! uuuu~

Aku amek peluang meng'iron' baju nak pakai esoknyer...Bila semua dah alek, masing2 pon amek turn meng'iron' baju....X lupa gak untuk mentorai baju jubah...hamek ko...besooooo! yg paling kelakar, bila beck mentorai baju beliau...aku ngan dia leh masuk dalam baju tu..punye la beso kan..Aku yg amek saiz S pon dah kedabak....

Makcik sedang mentorai baju jubah beliau......

Cik Duyung pon sedang mentorai baju jubah..TAPI bukan jubah beliau.....jubah akak beck yg bersaiz L....hamek, sikit lagi sampai ke buku lali panjang jubah tu..haha..
Ops..sori..posing atas tilam...kah3....

Malam tu masing2 penat...tido awal..agipon sok kena bangun awal..before kol 7.20a.m dah kena ade kat poli..huhu.....kena bangun kol 5.30 pagiiiiii~

---BERSAMBUNG---



14 March 2011

biSikaN haTi

ANDAINYA DAPAT ENGKAU MENDENGARKAN
SUARA DI HATI KU MELAGUKAN RINDU
KIRANYA ENGKAU MAMPU MENTAFSIRKAN 
SETIAP BAIT KATA-KATA YG TERUCAP

PASTI DIRIMU KAN MEMAHAMI 
HARAPAN KASIH YG TERBINA
SEKIAN LAMA DISUDUT HATI KU
HANYALAH UNTUK MU

BUKAN LAH AKU SENGAJA
MELINDUNGI RASA DIJIWA
NAMUN BIMBANG DIRI KAN TERLEKA 
HANYUT DIBUAI ANGAN DAN MIMPI INDAH
HINGGA TERABAI SEGALA CITA
SEDANG KHAYALAN  TAK MENJANJIKAN
SEGUNUNG KEBAHAGIAAN
SEBAGAI MAHAR HANTARAN

APAKAH MUNGKIN ENGKAU MENGERTI
SETIAP CINTA YG DILAFAZKAN
BUKANLAH SEKADAR MAINAN
TETAPI SEBUAH JANJI


BUKAN LAH AKU SENGAJA
MELINDUNGI RASA DIJIWA
NAMUN BIMBANG DIRI KAN TERLEKA 
HANYUT DIBUAI ANGAN DAN MIMPI INDAH
HINGGA TERABAI SEGLA CITA
SEDANG KHAYALAN  TAK MENJANJIKAN
SEGUNUNG KEBAHAGIAAN
SEBAGAI MAHAR HANTARAN

APAKAH MUNGKIN ENGKAU MENGERTI
SETIAP CINTA YG DILAFAZKAN
BUKANLAH SEKADAR MAINAN
TETAPI SEBUAH JANJI



ANDAINYA DAPAT ENGKAU MENDENGARKAN
SUARA DI HATI KU MELAGUKAN RINDU
KIRANYA ENGKAU BISA MENTAFSIRKAN 
SETIAP BAIT KATA-KATA YG TERUNGKAP

PASTI DIRIMU
DAPAT MELIHAT
KASIHNYA KASIH YG TERPENDAM
SEKIAN LAMA DISUDUT HATIKU
HANYALAH UNTUKMU
SELAMANYA....





12 March 2011

NASI (dot) AYAM (dot) GORENG pUnyER paSaL pOn naK gadUh..

Disaat nie kol 2.51pm...kelopak mata aku macam ngah gaduh ngan bijik mata....habis tu xmo tutup....masih segar bugar ditengah2 malam cenggini...tangan aku gatal nak menaip agi...asyik menaip nie, cube bagi pen?? tulis atas kertas? mau x krem tangan nie ha ....dah lama beno xmenulis atas kertas...haha...kompem jadi tulisan berangkai yg cun melecun kan? ( macam ayam pi skolah nyer tulisan...) Ayam?? Ha..nie yg aku nak cter..

AYAM GORENGGGGG~~ febret si Upin & Ipin.......hehe

Aku bukan la nak citer pasal ayam jek..tapi siap ngn nasi sekali..haha...Nie aku nak tanya korang la...bagi korang, nasi AYAM GORENG ngan nasi GORENG AYAM tu sama ke tak??? ( Kalau leh,jawab la kat bawah tu..berbudi bicara sama aku nie..hehe.) Bagi aku, TAK SAMA! Laennnn....xpedulik la kalau ade yg cakap sama jek....hehe...aku suka dua2 jenis masakan nie..tapi paling2 suke,suke2 sangat dan sangat2 lah suke.........nasi AYAM GORENG....!!! Mak aku pon penah cakap, masa aku kat dalam pewot mak pon aku dah mintak nasi ayam goreng nie....mak aku ngidam lerrrr....

APA BEZANYA???

Berdasarkan apa yg aku da dok tinjau bila meng'order' makanan kat kedai2 makan, pastu pi intebiu abg2 yg amek order, memang ade bezanya..tapi tu ikot kedai la..yg aku penah intebiu tu, kedai diorang memang ade wat dua2 jenis masakan nie....bezanya........

---- nasi AYAM GORENG ----
 nasi ayam biasa tu yg kale putih kekuningan sikit tu, dibuat nasik goreng lak..pastu lauk dia ayam masak merah beserta pakej sup kosong...pehhh~ aku da terliur dah nie..padahal baru makan tadi..haha...ulang suara....ada AYAM MASAK MERAH okeyyy....

 p/s : haa cik pijah a.k.a cik jenab?? apasal? teringat kew nasik yg kita selalu order kat kebayan Kompleks Pasir Gudang tu?? heee~ punyer la giler ngan nasi nie sampai hampir tiap hujung minggu pi makan kat situ..sampai akak pelayan kat situ tunjuk "PEACE" kat kitorg walau dari jauh..bukan aper, maknanyer, nasi ayam goreng dua..untuk aku ngan si pijah nie..xpayah da nak sebut kitorg nak makan aper..dah la setiap kali mkan kat situ kitorg akan duduk meja yg sama..hai kenangan..kenangannn...tu la kenangan masa jadi dak POLI yg "rajen" sangat masak kat umah sewa..haha

( gambar xdek la pulakkkk...ti la upload... )


Pastu...

---- nasi GORENG AYAM ----
nasi biasa,not nasi ayam , digoreng macam nasi goreng biase tu..tapi dicampur atau beserta ngan ayam goreng kat nasi tu..xde lauk yg khusus ye macam ayam masak merah tu....ayam goreng  yg dicampur kat nasi tu samada berbentuk :

1) seketul @ lebih ketul ayam ( selalu ayam tu kena timbus ngn nasik ---> tu kalo korang tapau @ makan kat kedai la..kalo masak sendiri len citer...hehe )


niE conToh naSi goReng ayaM ngaN seketuL ayAm..taPi xkEna timBus Laaa..haha



niE Lak ayaM ade lEbih daRi sekEtuL...ngee...daN masih tAk diTimbuS nasi...


taraaa~ niE yg aYam kena timbUs..seLalu yg aKu makAn memANg xdiSangka2 La ayaM tu bersemBunyIk di sebaLik nasI...hehe..niE namPak agi....


2) ayam goreng dicincang2 then digaul sebati ngan nasi..( xkesah la rupa dia cner pon....kalo aku, yg cincang tu kena banyak isi..jangan la banyak kasi aku tulang or kulit...xmo2! )

yG dicincaNg2 ayAm nyEr Lebih kuraNg cenGginI laaa....macaM nasi gorenG biaSa jek....


peNah gaK akU ordeR dapAt yG caMnie...maU x muncuNg akU panjaNg caM iTik..da mAcam naSi goReng papRik lakkk..huhu..


3) seekor ayam ( haa, nak yg cenggini, banyakkkk cantik.....,pi la BUAT SENDIRI! )

pehhh~ kaLau makan caM kat atAs nie maU x puAs..dapaT 1/4 darI sekoR ayam!!!  taPi naSi kaT atas niE xnaMpak cam naSi goReng lak..paPe laaa~ haha


p/s : pada Paper Geng terutamanya, korang tau la rupe nasi goreng ayam nie cane sebab tu yg aku suke order kat kedai pkcik korang, AHMAD KHAN.....hahahaa! 


Sekian,tu jek la bezanya..nampak kan beza?? sebab tu aku paling xpuas hati la bila xdapat nasik yg aku hajati bila aku order kat kedai..nak wat sendiri?? hahaha...x berasap dapur tu laa...tapi kena la blaja gak...kang my hubby akan datang nak makan,nak kena aku yg masak..habiss laaaa..hehe


------kini mata da ngantuk...aku xlarat..sok2 sambung alek wat krgn nie MoNytE(monink+nite)------


Taraaaa~ cik duyung datangg lagi..lagi dan lagi....alaa..nak sambung skit jek..da nak habis dah pon....( PASAL GAMBAR NIE AKU GERAM,KORANG SEARCH KAT GOOGLE, MEMANG DIA SAMAKAN DUA MASAKAN NIE.. NASI AYAM GORENG  ke...,NASI GORENG AYAM KE, TETAP LINK YG SAMA..HUH!....XPUEH ATY AKU...XDEK LANGSUNG GAMBAR NASI FEBRET AKU TUH... :(  ) 

SOALAN : aDakaH naSI AYAM GORENG aDe diJohoR saJe N kedai2 TertenTu??? koNpiUs baLik aKU....

So skang korang da tau la kan aper beza nyer dua masakan niepada pandangan aku kan?? dan korang tau la tekak aku nie selalu meronta mintak aper kalau pi makan kat kedai2...jangan pelik la kalau tgok aku intebiu dulu abang2 ke kakak2 yg amek order tuh...haha...S E K I A N............................
TAMAT

(p/s : ape2 pon, besrsyukur dengan rezeki yang ade... ^^, )

11 March 2011

kenaPa "DAYANG"?? ( ParT 2 )

Tadaaaa~ nie aku nak citer lak apa yg terjadi hanya kerana nama "DAYANG" nie....hehe...
Humm....kawan2 aku majoritinyer memang panggil aku "dayang"...mak abah pon penah panggil aku "dayang" dulu masa aku kecik2 agi.....tapi aku asyik sakit jek...melalak jek kejenyer kot...ala ala Ahmad Albab gitu..naseb la nama aku Dayang Faezah..kalau Dayang Albab?? xpayah citer gaknyer,korang leh agak kenapa..haha....nama tu xleh sebati kot ngn badan aku mase tu....so, mak abah panggil nama kedua aku. "Faezah"....


Walau cmane pun..aku nie  x la sentiasa dipanggil "faezah" kalo dlm perbualan tu..aku ade nama timang2an kat umah..jadinyer "Ecah" atau pon "ca"..aku membahasakan diri kat mak abh ,sedare mare pon xpenah dengan nama Faezah tu..aku mesti bahasakan diri aku "Ca"...walau aku anak sulung, xdenyer istilah kakak, along kew...memang "Ecah"...aku pon xtau dari mana datangnyer nama tu..selalu orang yg namanyer Aisyah yg dipanggil Ecah...mungkin dari nama Faezah yg dipelatkan ngan lampaunyer jadi Faecah kot...haha..
Nama "ca" tu da aku komersial kan ke fesby ku..hik3...so, ade la yg panggil aku 'ca' skang....i like!


Pastu bunyi F A E Z A H tu bukan la ikot tol2 bunyik huruf konsonen "E" tu eh..bunyi tetap macam eja F A I Z A H...orang dolu2....dah ditulis kat surat beranak aku camtu...saper salah sebut, siap la..aku xsuka orang bunyikan FAEZAH tu jadi  fa - "ea" -zah....anggap jek E tu huruf I yerk.( kecerewetan terserlah sudah~ ) hehe..manyak songeh cenggini ler....seumur idop aku la kan,kawan2 yg panggil aku faezah nie ade dua orang jek....kawan aku yg namanyer Ashakinah ( Asha ) ngan Daus ( kawan frenster yg still keep in touch ngan aku...)..tu jek..


Aku skola tadika KEMAS kat Sarawak...benda paling aku xleh aku lupe, dak2 sana cakap aku cacat..aku balik nangis2 xmo pi tadika..aku tau la aku dak baru..mase tu aku baru pindah ke Sarawak sebab abah aku kena transfer ke sana..pehhh~ walau mase tu hingus meleleh,aku ingt sampai skang...Aku sempat skola kat Sarawak sampai darjah 1 setengah taun jek la..sebab xlama tu abah benti askar..kitorg balik ketanah tumpah darah mak aku dan aku jugek,Johor....( aku lahir kat Johor, kat umah jek...bidan pon xsempat sambut...aku kuar dengan xsabarnyer..hik3..)


Hari pertama kat skolah baru kat kampung kitorg (Johor) dengan berbaju skirt tu, rambut ikat ekor kude..Aku sambung darjah 1 kat Johor la pulak..kat Sarawak pakai baju skirt tu..Habissss...kena ceramah ngan cikgu besar..." skola nie semua melayu ye..kena pakai baju kurung dan bertudung .." hamekkk..kelam kabut mak aku beli baju kurung lak...Ye r, kat Sarawak xsemua Islam..Xsemua melayu..Iban banyak laa....


Sebut pasal iban, huh! Aku xhengat la saper, mase aku baru masuk skola baru tu ,yg makin megah sekarang kat kampung,Sek. Keb.Parit Haji Adnan, ade la sorang dak kelas aku tanyer soalan macam nak makan penumbuk aku...." kau nie orang iban eyh?? " pehhh..menikam kalbu , hempedu,pankreas segala gara2 soklan tu....aku dengan sombongnyer, diam jek..wat xlayan..entah sape r tu ek? aku x ingat la..haha....ada yg tanya nama, aku mmg xmo jawab..Bila semua tau nama aku , kawan2, cikgu2 semua panggil aku "dayang"....Dari saat aku pindah sampai darjah dua, aku suka nangis...x bagi mak aku balik..sebab takut nak skola..Kat Sarawak aku siap lari dari skola..ye r, rumah quarters askar ngn skola xjauh..Dahsyatttt! camana aku leh cabut dulu ek?? Da besar xpandai lak cabut kelas ke aper..haha...Kerana "dayang" , cikgu2 skola rendah ingat aku sampai sekarang..Alhamdulillah...hehe....


Bila skola menengah pulak..cam korang x biasa..kali pertama ngan cikgu tu, kena ade sesi suai kenal..."okeyh....dari kanan sekali kenalkan diri yer..pastu asal mana..cita2.."...huh! aku paling xsuka jawab pasal cita2 tu...aku xtau pon aku nak jadik aper..nak jadi polis, takot kena tembak..nak jadi bomba, takot terbako...cita2 aku mase skola, aku cakap jek aku nak jadi cikgu..tapiiiiii~ tang nama aku tu..sampai jek turn aku, " nama saya Dayang Faezah Binti Awang Osman, dari Pekan Nanas..cita2 saya cikgu.." tibe2 suara2 sumbang dari blakang, kanan,kiri aku......... "rindu yg membaraaaaa~~" tau x aper tu?? Diorang leh nyanyi lagu Dayang Norfaizah!!!! Uwaaa!!! xsukenyerrrrr!!!! Dari form1 sampai la ke form5 aku memang kena la masa suai kenal..benda yg sama....Ade ke patut ade yg cakap mak aku minat ke Dayang Norfaizah sampai bg aku nama tu?? hellllooooo~ aku lahir dia lom jadi artisss lagi eaaaa....amboi~ sesedap ase jek ...aku dah la xminat dia..marah nie..kang bertukar kale ijau kanggg....


Puas aku soh kawan2 panggil Faezah..jawapannyer, "laa~ biarlah panggil Dayang...xramai org nama tu...unik...senang.." aku xkesah..tp xsuker org ejek tu n samakan aku ngn penyanyi tu..menci..menci..menci...!
Tapi sama jugak cam tadi, memang tol..nama tu wat org senang ingat aku..hehe....tapi paling aku suka, mase jadi senior kat skola teknik...junior panggil "kak dayang..."...aku suke lak..haha...sebab adik aku xpenah panggil akak dayang pon..kakak jek..hehe..


Bila jejak kaki ke Politeknik Jbs lak...aishhh~~ ade lagi ek suai kenal nie..ingat da xdek..ummm~ kali nie aku cube elak..hehe....cam biasa,lecturer soh kenalkan diri..c"saya nak sorang demi sorang kenalkan diri, asal mana, dulu skolah mana..." ade gak yg tanyer adik badek ade baper orang..macam2 ragam la...ehem3..sampai turn aku... " nama saya Faezah Binti Osman..bla..bla.bla.. " kawan2 baru yg da tau name aku dah senggol2 aku, senyum2 kambing kat aku...punya lah aku nak elak kena ejek tu..haha...tapi ntah camane ,kantoi gak nama sebenar....yes! yes! kena lagi..kena lagi~ adoooiiii~ sabo jek la...memang sejarah berulang laaa....haha...xper la...redha jek la...


Sepanjang 3 taun kat poli, aku de gak gelaran baru..iaitu...D U Y U N G...naper duyung??? Dayang-Duyung...nampak x permainan kat ctu?? hamboi~ enak sungguh nama baru ku...Duyung yg seksis meksis....tapi duyung nie xseksis meksis laaa~ cewah! Sape bagi nama tu?? Sape lagi kalo bukan  geng masuk air, senget, benget segale..aku pon turut senget dah! xper2..nama tu wat aku ingat korang..meh mau kish shikit...emmmmuahhhh!!! cayang korang!!!


haa~ niE la aKu versi duYung kaTun...syantekk x?? ( kalau betul2 punye, ish..xberani la tgok...pi research sane kat google..ngeri woo~ )


Tu duyung xper lagi...nama lain aku dapat masa kat poli nie, Gong2!!! what gong gong?? tu short cut kepada D U G O N G...




haa~ nie...nie...errr...nie dugong di dalam laot laa...aku xjadik versi dugong nie..kah3...tgok, amek gambo muke jek..sebab badannyer sangat la 'slim'..xmuat! (alasan! ) haha


dahsyattttt!!! nie lagi teruk nie....dah xseksis meksis dah..tapi sangat la semangatttt! dugong kan gemok! aku x gemok laa! Saper bagi nama nie?? Ha, nie la balasan aku panggil ahli "paper geng" ngn nama ciptaan aku....Si Syami aku panggil mok2..konon nyer dia dak gemok..memang pon kan.....si amar aku panggil bon2.....bon bon cittttt.........amar xmoncit..sajek jek kenakan dia....dan sorang agy dak nyah pijah.aku panggil dia nonoi..dah tu nama dia kat umah....haha..sekali aku dapat nama gong2 sudah~ xpon dengan sopannyer dipanggil kak gong~ ape2 pon..aku xkesah ponn...aku suker jek..kan mesra tuh..kan..kan.. hadooiii~


 Ape2 pon.....aku bersyukur dengan nama nie...wat orang senang ingat aku....pastu mendatangkan pulak nama manjer Ecah tu..plus agi ngn nama duyung nyer..kak ging nyer..hik3...semua tu akan menjadi kenangan aku seumur idop....hehe..


Yg ori,tiada klonnyeerr.... akulah dayang _ duyung _ kak gong _ ecah..ngeeeee~papaiiii~






kenaPa "DAYANG"?? ( ParT 1 )

KenaPa "DAYANG"?? hehe..
Sebelum nak citer lebih berjeler2 panjang nyerrr, aku nak bitau semua rakyat jelata......I ♥ MY NAME VERY MUCH !!!!  ♥DAYANG FAEZAH♥  Nama yang khusus wat puteri sulung dalam kuarge ku yg tercinta...KENAPA "DAYANG"?? ngeee~ disebabkan jodoh mak aku dengan sang perwira dari nun jauh di sana, terpisah lak dengan Laut China Selatan, darah yg mengalir dalam badan aku nie ade la darah Sarawak..Sarawak terluka kew?? Sampai ade darah nie? hehe...xdek la..abah aku orang sana...Moyang2 belah abah aku ade la keturunan Brunei..sampai kat abah aku, semua da jadi orang Sarawak,berketurunan melayu Sarawak.. Mak aku, anak jati Johor..Berketurunan Bugis..( arwah nenek citer, atok moyang aku dulu memang keturunan bugis dari PALEMBANG.. yg suka pancung kepala orang tu...aishh~ seram! ) Malangnyer, aku jadi melayu jek..dah tu, xpandai cakap Sarawak, bugis pon xpandai...Dah mak bapak aku masing2 xmo praktikkan dalam idop seharian..ceh! Salahkan mak bapak lakk...Orang soh blaja xmo..Haha... ( Sori mak abah...hehe..)


Aku nak stoly ckit pasal camane mak abah aku leh bertemu dan berkahwin..hehe..Ye r, camane la jauh2 leh lak berjumpa an..Hmm...asalnyer mak abah aku masing2 dah penah ade tunang...Tapi,jodoh mereka ngn tunang masing2 x berpanjangan...orang kata,jodoh  tu xkemana kan? Aku penah la tgok bekas tunang masing2..umm...aku xsuka..haha..ye r..aku sayang mak bapak aku sekarang..kalau leh aku xmo jumpa bekas tunang mak abah...Biarlah diorang tu jadi sejarah jek..Semenjak kali pertama tgok gambar tu, aku da xpenah nak tgok agi...


Aku penah tanye mak camana laa mak abah nie leh jumpa...Johor-Sarawak bukan dekat...haha..masa tu pikir  pada jarak dekat jek..xpikir jauh ke depan langsung...mana laa nak terpikir benda lain....pikir bila jauh jek, xleh jumpa..haha..senget....budak2 hingusan la katakannn...


Al-kisahhh....toyyib....Abah aku betul2 perwira la cam aku cakap kat atas tadi..perwira berbaju coreng2 ijau tu...Si ....baju ijau..........hehe..abah aku Tentera Darat Diraja Malaysia..masa tu abah aku ade wat operasi ke Johor..ke mana, tu aku xtau la..hutan mana ke, kem mane ke aku xtau..hehe....Tibe2 mak abah terjumpa di satu tempat..kat bandar JB xsilap aku..Leh lak diorang nie jatuh cinta pada pandangan pertama...Hehe....mak cakap diorang berkenalan..pasal putus tunang tu aku xtau la after or before mak abah aku nie berjumpa..aku tau ckit2 jek citer diorang..mak abah berkawan cuma 3 bulan jek...then abah aku terus masuk minang ....dan mak abah kawen la pastu....alhamdulillah jodoh diorang da mencecah 21 taun..dengan ade nye seorang puteri dan seorang putera...adik aku lelaki...bukan la guna title dayang..tapi AWANG....adik aku... ♥ AWANG MOHD FARID ♥ Dialah racun,dialah penawar..haha...


Tu la citer kenapa nama aku de title "dayang" tu....hehe...Kerana aku anak pak inchek Awang Osman..Dan madam Rosnah..hehe....cayang mereka cangat2..!



10 March 2011

kAwaN & 'kaWan ipaR' kU...

Sebut 'kawan' semua tau..'kawan ipar'?? AKu istilah kan kepada suami @ isteri kepada kawan aku...xdek istilah tu?? eh, suka ati aku la nk panggil aper pon..hehe....kali nie aku nak stoly moly pasal kawan2 aku yg da berumah tangge...haaa~ da sampai masa nyer ,di usia skang nie..kena la dengar ek pasal K A W E N...pak pak kepak kepak bum bum...berbunyik la kompang yg lari pitchingnyer..hehe




Kadang2, bukak fesby,tgok kawan2 bertunang la,kawen sana sini..pastu tambah lagi bile jumpa kawan2 lama, cikgu2 time skola2 dulu, mesti soalan "bila nak kawen??" menjadi soalan cepu C E M A S dan wajib la..ada lak bila jumpa kawan2 nie,tibe2 cakap kawan lain nie dah tunang..aku selalu tertinggal ketapi...alahai~


Alamakkk...macam xcayer jek.. ring3....helllloooooo~saye bru 15 taun okeyyy....tu 7 taun dulu la..huhu..heyyy...aku ase diri aku yg ting tong macam dak  bawah umo nie xlayak jek nk ikot jejak langkah mereka tu ..haha..


Orang kate dah kena pikir da time umur2 gini...lagi2 pompuan..haa?? yekew?? lalala~ punya la xnak jadi andartu.haha...tp kne pikir ngan usaha sekali..jgn dok berangan jerk...kang adik2 kecik timbul kat pipi korang..hahaha..macam la aku xdek..tu keturunan la mak cakap..kah3..( nak kalis..kuat berangan gak benonyer.. )


Dulu time skolah, sebut pkwe mkwe pon da kena bebel ngn mak bapak...lagikan pasal kawen...." GATAL!!! " ha! hamek kaw!!  tu bom atom meletop kat gegendang telinga..nasib aku nie pandai menyimpan rahsia di peti besi hati aku nie..bercinta time skolah dulu x bitau mak pon....ceh..ceh..dak baru blaja bercinta...monyet pon leh gelak kan la kalau tgok aku bercinta time skolah..skemaaa~ haha...dah2..nie bukan nak cter pasal ceritera cinta aku..tapi nak citer pasal dia..dia..dan dia...KAWAN & KAWAN IPARKU....hehe...jom!


Pada tahun 2010, hmmm...ade 3 org kawan aku kawen...sorang kawan sekelas aku masa kat skola rendah (SKPHA)....sorang kawan sekelas aku masa kat skolah menengah biasa (SMKDMYS) & sorang agi kawan sekelas aku masa kat skolah teknik (TiJB)..haaaa..cukup pakej ikot tahap sekolah..hehe..dak poli jer lom ade..coming soon la kotttt...jeng jeng jeng....actually ade lagi 2org kawan skola rendah aku da kawen..tp aku tau lepas majlis..xdijemput..so x pegi la..hik3...its ok la..salah sorang dari diorang dah beranak dua dah..semoga dia bahagia selalu..aku xpenah jumpa diorang lagi.. :(


Citer pasal kawan sekelas mase skola rendah nk kawen tu aku x terkejut sangat la..sebab da tau awal dia da bertunang masa kitorg ade wat reunion satu mase dulu..cewah..punyer la excited dia berciter dulu..."wehh..aku nak kawen nnti dtg tau!" "aku dah tunang dah la dayanggg"..haha.ingat agi kata2 dia tu...nama kawan aku tu Diana..kawan ipar aku nyer nama x hengat la..tak sempat nak berkenalan..haha...majlis dia aku pegi la ngan kawan2 rapat sesama kelas dulu..Diana sangat syantekkk berbaju sedondon purple ngan hubby dia....ayu jek dia..hehe..

iNi puaN diaNa... :)

diaNa bersAma huBby tErcinTa...♥

Diana da ade baby da skang...baby boy.. Nama baby Mohd Hafiz xsilap..dah jadi mummy pon dia..Tahniah! (alaa~ dia xpat bace sebab dia xmen fesby or blog nie..) Umm~ aku lom pi tgok pon 'anak sedara' aku tu..hehe...nanti yer baby..ti acik dayang pi tgok yer..


Perkahwinan ke-2 aku nk citer pasal kawan sekelas aku masa skolah menengah lak..dia sekelas ngn aku masa form 3 jek...tp ok la..x la lost contact...yg nie aku terkejut beruk la...sebab..sebab...dia LELAKI! kawan lelaki aku yg pertama la kawen..pecah rekod la dia..aku panggil dia apiz.Nama dia Hafiz..mau x terkejut,tup2, nak kawen..dah la mase tu baru umur 21 taun..susah nk tgok lelaki kawen muda..bagi aku la..xtau la korang.hehe...sebab aku jrg jumpa..pompuan len citer la..kawan iparku, Siti Hajar..yg nie aku da berkenalan la..sebab rajin melayan di fesby..hehe...sonok kawan ngan dia..sporting..peramah..cuma lom jumpa face to face..majlis diorang aku xdpt pegi..jauh la..kat penang sane..hehe..jodoh si apiz nie jauh tol...selatan bertemu utara tuuuu~ hehe...mak bapak aku lagi jauh laa..semenanjung bertemu sarawak..hehe..

Mr. & Mrs. Hafiz....hehe...saNgat2 sepaDan... ♥


Tahniah pada mereka berdua...diorang pon da jadi mummy n daddy dah...diorang pon dapat baby boy! xtau la title korg ngan ank korang aper kan..mak abah ker..ibu ayah ker..umi abi kew..hehe..aku dapat tgok baby diorg melalui fesby jek..nama baby diorang Mohamad Harith Hazeem...ini pon lom pi tgok agi.....aish~ sori la yer baby ajim....acik dayang x berkesempatan nak pi tgok ajim agi..dak kecik tu sangat la montel..mcm mau gigit2 jek 'pipi pau' dia tu...hehe...


iNi diEr baBy aJim yG moNtel...eee~ gerAm2!

Pastu citer lak pasal perkahwinan ke-3 pada tahun 2010..kawan sekelas aku mase kat skolah teknik jb...hehe..Wan Shalamyza atau lebih dikenali ngn nama Myza ..xpon milo..hehe...dia nie pon aku xsangka la kawen dulu...pecah rekod dalam sesama batch..hehe....da sampai seru kan..jodoh da sampai..ON jek la..majlis dia aku pegi walau dekat Pahang sane..tp sempadan segamat jek..tu pon geng2 bas skola aku ajak..hehe..dak2 laki klas aku la..ketua rombongan saper agi kalau bukan Ayap..dua buah kete gerak dari JB...ada kawan2 Myza dari matrix gak ikot..

pEnganTin bErsaMa genG baS skoLa...hehe...


Masa kitorg sampai,Myza berbaju meyah2...hehe..dia banyak persalinan...tapi xsempat la tgok depan2 gak..kitorg nk kejar masa..sumer tgok kat fesby dia..sumer cantik2...itam putih la, kuning la,hijau la, ade bju kimono,hindustan..aish~ banyak la...puas makcik nie bergambo..dari skola pon antu kamera..haha..Kat majlis dia aku leh lak jadi bidan terjun..Kena payungkan pengantin...Haha...xper2...Amek berkat sekali..cewah~ Pastu, time baling bunga, aku dapat beb! Adakah pasni turn aku?? haha...Macam owang puteh lak.. :P Ala..men2 jek kan..


Haa Myza, kitorg datang jauh2 masa ko kawen..ti kitorg kawen ko kena datang lak..hehe....masa kitorg kat sana terhad la sebab kena balik hari...ceh, padahal sempat gak singgah ke Gunung Ledang balik dari majlis tu..haha....pape pon , bez.. Myza lom de baby agi..ye r..masih bergelar student..hehe..kena la 'gantung' jap kn,kn? ceh, mandai jek aku nie...xper2..moga2 satu ari nanti ko pon akan dikurniakan cahaya mata...


PuaN mYza...sYantekkkk... :)

MyzA bersaMa hUbby tErsayaNg...

Tu cerita tentang kawan yg kawen sepanjang taun 2010..camane lak ngn taun 2011?? haaa~ ade lagi.....mmg xkan putus la berite tentang member kawen nie gaknyer..haha...my besties lak kawen bulan 2 aritu..aaaa!! gembire ade...sedih pon ade...ntah pape kan kawan kawen aku leh sdey...mau x cdey, kalau konvoi rayer, dia antara geng yg mesti ikot....kalau dtg angin nak merayap, dia pon ade join..pasnie?? uwaaa~ T__T makin berkurang la ahli konvoi raye nanti....Dia lah sahabat baik ku di skola rendah hinggalah skang, Ashakinah atau kitorg panggil dia Asha..dia salah  sorang antara dua orang kawan yg panggil aku dengan nama "FAEZAH"...korang yg lain mna de panggil aku ngn nama kedua aku tu..Dayangggg jek la yg korang selalu panggil..cikgu2 , lecturer2 sume xmo panggil FAEZAH..konon title "DAYANG" itu unik..cewah~aik..menyimpang lak..sori2..hehe...


Berita Asha nak kawen tu aku dapat tau awal..masa dia tunang pon dia ade jemput..cuma aku jek xsempat gi masa dia tunang...al-maklum lahh..mase tu masih kat poli..bz ngn final pojek nyer...tapi utang x pegi mase bertunang aku bayar dengan datang masa dia kawen...hehe..kawan ipar ku, Ahmad Fuad...hormat! hormat! hormat kanannnnn hormat! one two! tabik spring! toing3....kawan ipar aku pak polisi lahhh..hehehe..Polis nie curi ati kawan aku...Nasib x kena tangkap ngan Polis Diraja Cinta....haha....


NiE Lah pUan aSha...hehe...

maSa bErteMakaN puTih...smaRt & niCe!


Asha ade 3 persalinan kot..aku sempat tgok mase dia berbaju tema pink macam kat atas nie jek...cantik sangat kawan aku nie...hehe...malam berinai diorang pakai bju sedondon hitam..pastu dia ade pakai baju serba putih lak pas bju pink nie pon seperti gambar kat atas tu..inchek fuad pakai uniform putih..smart!  seswai sangat laa korang..sayangnyer xsempat tgok depan2..dpt tgok gambo jek..sebab da lama sangat dok tayang muka kat umah dia...haha..segan lak..


Aku mcm nak jerittt..nak lompat2 jek ase bila dapat tau Asha da pegnen ! Aku lak yg excited..haha...wahhhh~ pantas! bunting pelamin kawan aku nie..aku tumpang gumbiraaaa! da bertmbah 'anak sedara' aku nie....inchek Fuad da cakap awal2 sediakan wet raya untuk taun depan...ye la, yela....acik dayang bg wet ayer kat baby nnti yer..semoga baby selamat kuar melihat dunia..dapat jumpe acik dayang yg comey nie..ahak..perasaaaaannn lebey...baby ti jgn main bola sepak tau dlm tu..hehe..cian ibu..acik xsabar nak tgok baby...Asha, aku nak jadi acik angkat leh..?? hik3.. :)


Habis dah...untuk entry nie jek..sebab tu jek perkahwinan kawan yg ade dalam mase 2 taun nie..yg tunang?? ade..ade...dua tiga org lagi..laki ke pompuan ade..xlama lagi, ade lagi la jemputan insyaALLAH...aku nak adakan hobi baru lah...hobi kumpul kad jemputan kawen member2..haha..boleh kan?? pasni sape nak kawen, xmo la tag2 kat fesby..nak yg ori boleh?? hahaha...demand la pulakkkk...untung la org jemput..kih3..


Bila lak turn gadis bernama DAYANG FAEZAH yer? ehehe...jeng jeng jenggggg.....ummm~ ummm~ aishh! takot la nak pikir..dush! dush! sayer dak tecik agi la..haha....insyaALLAH sampai seru, aku akan menyusul kalian yg da kawin tu.. :) doakan la yer yg terbaik..kursus kawen pon xpi lagi nie..ewahhhh..gatai~


Apa2 pun..masa nyer akan tiba juga satu masa nanti..lambat atau cepat, itu urusan DIA....DIA da pilihkan waktu...kita tunggu jer giliran kita...Ajal maut juga ditangan DIA...Kita hanya mampu merancang..DIA yg menentukan.. :)


Kepada sumer kawan2 yg da kawen nie, semoga korang hepi selalu...kekal sehingga hujung nyawa,insyaALLAH bawa ke syurga jugak...Yg bakal berkahwin lak,jgn luper hallo2 eyh..aku nak makan nasik minyak! nyum2!! sangat suka ..haha..


Ok la..sekian saje....Pada pengantin baru dan lama kat atas, sori aku amek pic korang untuk meghiasi entri nie kali ni..hehe..jangan marah yerrrr.....mintak halal..hik3... (^^,)v

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...