29 March 2011

Duyung ANTI baWang!

Salam semua....

Ngee~ aku bukan nak citer pasal ikan duyung..korang lupa ker korang bace blog saper? Blog Cik Duyung kan? hehe...So, ini cerita tentang aku ler..



 Ahaa~ kali nie nak citer pasal aku yg ANTI BAWANG .Bawang atau nama saintifiknyer Allium Sativum (bawang putih) dan Allium cepa var. aggregatum ( bawang merah )..Aku memng xsuka bawang  tak kira lah bawang merah ker, bawang putih ker, bawang kecik ker, besar ker, sumer aku xsuka! Cakap la camane pon yg bawang2 nie banyak khasiatnyer, aku tetap xleh nak makan..Korang yg dah kenal aku tau la pangai aku camane bila aku jumpa bawang dalam makanan aku..

Sangat x suka ...Sekali tergigit, akan ku muntahkan alek..hahaha....selekeh!


Pehhh...rasa dia buat aku nak pitam!!!

::Masa bila sifat 'ANTI BAWANG' aku nie terserlah??::


SITUASI 1 : Kalau makan kat kedai makan, ofcoz la xleh nak demand sangat..Xleh la nak ngade2 soh tukang masak tu jangan letak bawang..Banyak cantik..Nak cerewet lak kat sini! So, bila nampak jek bawang besar2 tu, selagi ade rupa bawang, aku akan pilih2, aku letak tepi pinggan..Memang lambat la aku makan..Dan terhasil lah bukit bawang kat tepi pinggan aku tu..kalau makan dengan member2 atau ahli kuarge  yg makan bawang tu, sila kan amek..xkesah punye...aku xmo...haha..


SITUASI 2 : Kalau makan fastfood, cam burger mcD tu, kalau dalam tu ade bawang jek, aku bukak burger tu, kasi korek segala benda yg nampak macam bawang tu ( selalu ade kat dalam double cheese burger )..memang agak selekeh la..Sama gak macam makan kebab..aku kuarkan segala isi dia, pilih bawang,buang,then masuk kan balik inti tu..haha...Selekeh kan?? Peduli aper aku..Kadang2 sampai aku mintak jangan letak bawang..
Penah satu mase tu kat pasar lambak,aku nak beli kebab....

" abang, nak kebab kosong satu eh.."

"eh, abang x jual roti je dik.." erk! haha...malu gile aku mase tu..

"err... xla bang..maksud saya, saya xnak sayur2 tu..nak daging jek..mayonis lebih eyh.."

"owh..ok2..no hal..." brader tu sengeh2 kambing jek kat aku..haha ( nie kisah benar! )

(bukan setakat kebab, aper2 la jenis makanan yg rasa2nyer ade bawang yg tersembunyi, aku akan korek dulu...hahaha...)



SITUASI 3 : Masa makan2 tu, dok sedap nguyah2, gulp! rasa lah kerangupan bawang tu...kalau ade orang, slow2 aku tutup mulut ngan tisu, muntahkan alek..kuarkan semula makanan tu..Kalau xdek orang, paham2 la...hahaha...Memang tergedik2 lah aku sebab kegelian...Eh, geli kew? Entah la camane aku nak cakap tentang pasaan tu bila aku tergigit bawang..Pastu kalau dah tergigit sekali tu, langkah berhati2 akan ku ambil untuk suapan seterusnya...haha..KAdang2 kalau line xclear untuk aku muntahkan alek, aku sanggup x kunyah makanan tu, aku terus tonggak air..macam makan ubat tu..haha...Yaaaa..itulah aku.....aku memang selekeh...!
( bakal mak mertua nampak aku camtu, xpasal2 kena reject! hahaa)


Senang citer, selagi dalam makanan tu ade bawang yg masih nampak rupa bawang tu ,aku akan pilih atau buang..Kalau dah hancur lumat, xper..Kalau aku masak,kena ade bawang..Tapi aku mesti kasi tumbuk hancur..Xde bawang, xsedap lak makanan tu..Betul x?


::Kenapa 'ANTI BAWANG'??::

Entahla..aku xsuka bawang besar,bawang merah,bawang kecik tu sebab 'kerangupan' dia tu.bila gigit..mak'aiiiii~ ngilu satu badan..tekak kembang jek...hahaha....bawang putih lak sebab rase dia yg......aish~ xtau la nak cakap..grrrrr~

Aku anti bawang, tapi peminat setia KEREPEK BAWANG ! hahaa....time raya, aku cari kerepek nie dulu..kasi sebat sampai lenguh rahang dok nguyah..hik3..

Aku ANTI bawang...tapi aku ANTU kerepek bawang!

Shampu Bawang?? hehe..aku x pakai shampu bawang yg Jackie Chan pomot tu ok..haha...

Haha..saper yg nak try shampu BAWANG, pi lah beli..pak Jackie dah pomot nie..kih3.. :P

Haa ..kalau korang nak tau sikit2 pasal bawang nie, leh tgok SINI untuk info pasal bawang merah atau kat SINI untuk info pasal bawang putih..hehe...
Sekiannnnn~

p/s : so, sape2 yg nampak aku berperangai pelik tibe2 time makan,korang paham2 la...aku nga tergigit bawang la tu..haha

6 comments:

  1. adik benci bawang..utk kamu ya ;)

    http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/05/kesian-bawang-di-benci-hukhukhuk.html

    ReplyDelete
  2. hehe awak ni lawaklah..best ape bawang!

    ReplyDelete
  3. @??P.i.n.K.y MoMMa?? hehe...maceh kak..maaf lambat jenguk..buzy + bodben mati.. :(

    ReplyDelete
  4. haha...bkak2 blog owg ttbe bce blog ne n entry pasal bwg nie...sy xbleh mkn bwag merah yg besar 2...aiyooo bleh mabuk wooo...kuikui

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...