30 July 2011

Ramadhan Ketika Zaman Hingusan

Assalamu'alaikum~ 



InsyaAllah lusa kita dah sambut ramadhan lagi....andai nyawa masih dikandung badan, syukur la kita kepada ALLAH sebab diberi kesempatan lagi untuk menyambut puasa nie.... :)

Teringat zaman2 hingusan dulu..puasa yang yok, pagi2 bukak periuk orang kata..puasa sekerat hari....orang azan magrib baru buka, kita azan zohor dah terbongkang kekenyangan..ala..budak2 katakan...bak kata upin ipin "alaaaa~ mati la kalau tak makan........" 



hehe....sampai gitu sekali. .kalau kita yang dah besar skang masih cakap gitu layak dilempang2 jek pipinyer...dah besar tak tahan puasa lagi...siap SENGAJA ponteng lagi..lain la ade alasan yang munasabah..sakit ke ape ke kan..

Isu kentut batal puasa pon jadi topik perbualan budak2..hehe..yang leh wat batal puasa tu kalau kentut dalam air..masing2 pakat tahan kentut ea?? kah3...ape lagi isu yang selalu timbul msa bulan puasa zaman budak2 hingusan ek??

Kalau yang berjaya tahan puasa sampai kepenghujungnya, time buka puasa mau tak se-jug air diteguknya....nasik tambah 3 pinggan...semua makanan kalau boleh nak makan 1 masa jek...laparnyer macam setaun tak makan..hehe....



Tu pun puasa sebab nak dapat duit raya seperti yang dijanjikan si mak dengan si bapaknyer..konon sehari puasa dapat singget....hehe...

Lgi..lagi...haaa..kes mandi lama2..konon nak kasi segar badan..tapi kat bilik air dok lama bertapa ngadapa besen...line clear jek minum la seteguk dua....korang penah buat?? yang nie ca xpenah..tak tahan lapar, cakap terus terang kat mak lapar..so, buka la puasa..hehe..

Macam2 kot ragam berpuasa masa zaman kecik2 kan?? korang lak camane?? :)

28 July 2011

Tak Tau Apa Yang Dirasa Bila Ditanya...........

Assalamu'alaikum~

Sedang ca berdiri kat satu sudut kat kedai tempat ca kerja...............sorang pakcik nie lalu depan ca dengan sorng anak pompuan dia umurnya dalam lingkungan 15-18 taun.....tiba2 pakcik tu benti depan ca......lalu bertanya...(ceh skema jek yat kannn~ )

" Adik nie tak sekolah ker ??? "

" Eh dah habis belajar dah cik...sampai diploma jek... "

" La yeke?? Pakcik ingat ko nie baya2 anak pakcik..." sambil tersenyum lalu pergi sambung pusing kedai.......erk!



Huh~ mesti dia ingat ca nie budak yang benti skola kan...??pastu keje terus... uwaaa~ tau la saya nie kemetot + cenonet jek... T__T

Gambar bersama rakan sekerja a.k.a anak buah.. :P

Kecik sangat ker ca?? ca rasa ca biasa jek...mana satu ca?? ca yang 'lain dari yg lain' tu....yang ganjil.. :P yang berbaju kuning ala2 makhluk DIGI tu semuanya anak buah ca ... :)

Ada ke patut orang salah paham sampai camtu sekali kat ca..hek3.. ^__^

26 July 2011

Sindrom Melatah...Bahaya Nie....

Assalamu'alaikum~

Melatah tu sindrom ker? Tu ca tak tau la..main cakap jek...
Tapi melatah nie da makin menjadi pulak..ape taknyer, kawan2 ca suka cuit pinggang ca..aduh~ sensitif maaaa~ ca terkejut...dah tak pasal2 jadi makcik2 melatah...
Tapi yang ca latahkan ( erk betulker penggunaan bahasa nie??) tu ayat nie......

" Oh mak kau terbalik! "


Entah dari mana puncanya word "terbalik" tu...haha..kawan2 kat tempat keje ca dah tau ca tak leh dicuit kat pinggang, makin diorang suka buat..kuang asam punya budak! ca risau kang menjadi2 sampai tak sedar apa kita buat pulak..nauzubillah~ jangan pandang remeh okeh kat sindrom nie..BAHAYA! Leh bawa maut jugak....

25 July 2011

'Doa Selamat' Dengan Dua Ekor Singa

Assalamu'alaikum~

Hai..hai..hai...DJ Cik Duyung di sini..cewah...layak kew nak jadi dj? cakap pon tergagap2...hek3....membayangkan seketika ca menjadi dj..berada di konti bersama Pak Nil..hehe..wah! macam best jek..keje cakap jek...badan tak gerak banyak mane pon..heaven nyer rasa....

Eh tapi bukan pasal dj ke konti c nak citer kat korang semua..tapi pengalaman baru ca...'doa selamat' dengan dua ekor singa?? khurafat !!! Nak tengok?? Tengok video kat bawah nie...tapi harap maaf sebab video nie senget..kawan ca yang rakam..salah posisi..huhu...saksikan....

video

Haaa~ da nampak kan? hehe..bukan la doa selamat macam kita yang orang islam nie buat..bagi kaum cina, mungkin nie adat diorang la bila nak memulakan perniagaan mereka..ca keje kat market nie sebagai ass.supervisor...jadi memang start keje dari awal kedai nie berkemas2 lagi, susun barang2 lagi..penat jangan cakap la..mengalahkan buruh binaan...hehe..

Jadi, masa "Grand Opening" kedai ni, datang la 2 ekor singa nie...mula2 diorang keliling kedai...pastu duduk depan kedai mengadap bos2 kedai macam menyembah diorang la..pastu ada la upacara bagi makan limau macam kebiasaan time Chinese New Year tu.....then diorang sambung keliling kedai kat khemah depan pulak...nie 1st time ca tengok upacara bukak kedai bagi kaum cina nie... :)

Bagi kita yang islam, jangan pulak buat gini yek..sebaik2nyer buat doa selamat tu..semoga rezeki yang masuk tu adalah rezeki2 yang halal,  baik..pastu semoga rezeki kita tu tidak putus-putus datangnye.. :)

Kisah Hati


====================================
Hatiku..
Hatimu..
Menjadi Satu Cinta..
Ku Rasa Hadirmu..
Menyempurnakan Aku...

Tapi Cinta Bukan Milik Kita..
Semua Harus Berakhir..
Cinta Kau Dan Aku..
Takkan Mungkin Bersatu..
Untuk Saat Ini Di Dunia Ini..

Mungkin Kita Bersama..
Nanti Di Atas Sana..
Biar Ku Setia..
Menjaga Cintamu...
Selamanya...

Tapi Cinta Bukan Milik Kita..
Semua Harus Berakhir..
Cinta Kau Dan Aku..
Takkan Mungkin Bersatu..
Untuk Saat Ini Di Dunia Ini..

Cinta Kau Dan Aku..
Takkan Mungkin Bersatu..
Untuk Saat Ini Di Dunia Ini..

Mungkin Kita Bersama..
Nanti Di Atas Sana..
Biar Ku Setia..
Menjaga Cintamu...
Selamanya...
====================================




*** touching lagu nie.. T__T

19 July 2011

Rindunya Sama Mereka

Assalamu'alaikum~

Zaman belajar tu adalah zaman paling best la ca rasakan..lagi2 masa belajar kat poli...zaman skolah tu best sikit, tapi kat poli best banyak..hehe..sebab da matang sikit kot..ceh3...

Banyak sangat kenangan ca kat poli..kels ca kelas yang sangat best la..hehe..sebab kitorang nie sepakat berbanding dak2 kelas lain..lagi2 kalau ada event @ pertandingan by class...dak mekanikal, memang ramai lelaki la ..tapi kelas ca pompuan ada la 14 orang...paling ramai antara kos2 mekanikal lain..jadi bila kitorang de event yang ada makan2 nie, pompuan2 nie la merancang..dak2 laki pun datang tolong....Contohnya macam dalam video nie..saksikan..hehe


video

Masa nie kitorang nak wat bbq sempena kemenangan kitorang dalam Hari Keusahawanaan..belanja barang nak wat bbq pon dari wet hadiah..memang best...sebelum hari keusahawanan pon kitorang rewang sama2..siap mintak kebenaran ngan ketua kampung untuk dak2 laki nie masuk umah kitorang sebab barang2 masak kat umah sewa ca n the geng....sampai malam la kitorang rewang....memang rindu saat tu....
Entah bila dapat rasa macam tu lagi kan? :(

Bila Kucing Rindu Tuannya....

Assalamu'alaikum...

Seperti yang ca dah citer sebelum2 nie..ca dah mula kerja kan sekarang...
Korag kenal Jibam?? Haaa~ sape tak kenal sah tak penah lagi baca entry ca pasal nyau kesayangan ca... [ boleh tengok kat label "Makhluk Comel", banyak pasal Jibam ]

Kalau dulu masa ca dok menganggur, ca la yang tinggal kat umah sengsorang bila mak abah ngan adik ca pergi kerja..jadi Jibam ada la kawan lagi...ye la..dia mana ada kawan lagi..adik beradik dia, sepupu sepapat dia ada yang mati, ada yang kena buang..tapi semenjak ca dah kerja, takde orang dah kat rumah...

Waktu balik kerja ca ngan mak abah dan adik ca lain..ca balik malam..jadi diorang balik dulu..mak ca ada citer kalau makalek keje, Jibam dah tunggu depan umah..tegak jer leher dia tunggu mak masuk umah..bukan sebab lapar sangat pun..tapi nak bergurau senda..hehe...

Tapi lain juga bila tuan dia nie takde siang2..balik kerja aritu, ca disambut oleh Jibam..dari dapur dia lari ke ruang tamu..hehe..masa ca mandi dia tunggu kat luar pintu bilik air..time makan dia duduk kat kerusi sebelah..cuit2 kaki ca, tangan ca..buat muka comel..

Pastu time ca iron baju kerja tak sangka dia duduk depan ca...tengok ca iron baju..nak tengok Jibam 'kerinduan' kat ca? hehe....kat bawah nie....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



Masa nie ca iron dekat2 ngan katil mak abah..tilam nyer takde sebab mak abah ca amek bawak luar..tidur kat ruang tamu jer...jadi Jibam naik atas tu tengok ca iron baju sampai siap..hehe...
Jibam, Jibam..sayang sangat kat kamu!


Suasana Tempat Kerja Psiko Mood

Assalamu'alaikum~



Hai olz...pekaba? Aduh..badan ca sakit-sakit nie..baru 5 hari kerja tapi penat nyer peh~ macam buruh binaan dah..pe taknyer kena angkat2 barang..selagi terdaya angkat kena angkat..kalau berat maksimum tu leh angkat memang kena jugak angkat..sakit segala urat..adoi~

Bila citer pasal keje nie, percaya ke tak suanana tempat kerja tu psiko mood kita seharian..samada mood nak gi kerja tu ok jer atau malas2 gitu..berat jek kaki nak pergi kerja....bagi ca memang suanana kat tempat kerja tu psiko mood kerja ca la...

Bila mood kita akan jadi kacau untuk pergi kerja atau nak buat kerja?? Jom tengok nie keh....

1) Bos garang giler macam singa betina.....pastu cerewet...ada jer tak kena...tak mo dengar alasan atau pendapat langsung..lagi2 time dia pon nga badmmod...huhu



2) Rakan sekerja bermuka talam..ala..talam dua muka la..depan tunjuk baik.belakang dok ngumpat..pastu sampai lak ke pengetahuan kita..



3) Bila kita nie pegang jawatan, orang bawahan degil la sangat....tak leh bawak bincang..takmo dengar cakap..suka pulak melawan..



4) Ketua kita bajet bagus sangat..berlagak..cakap besar..suka mengarah buat kerja sampai 2, 3 kerja dalam satu masa pastu nak cepat tak kira kita nie terdaya buat atau tak...kalau sakit pon selagi tak nazak tu dia cakap sakit sikit jek...

5) Pengurusan waktu yang tak sistematik...sampaikan takde masa nak rehat...



alaa....macam2 lagi la yang leh wat mood kita rosak..korang yang dah keje mesti rasa jugak kan..lain tempat lain gak suasananya..ca nie dah penah keje kat bape2 buah tempat sumernyer mentensionkan..wat mood ca dibawa pergi seawal pagi..haha..tapi tempat kejer sekarang buat  masa nie alhamdulillah ok..... :) Mintak2 la berterusan..

Papepon kat tempat keje nie KADANG2 kita TERpaksa ikut rentak orang lain demi memperbaiki keadaan..tapi jangan la sampai kena pijak pon masih ikut rentak diorang yang lain.berpada-pada lah..pandai2 la bawak diri..................... :)

16 July 2011

" Segmen Kenal Blogger Sampai Juling"

Assalamu'alaikum~

Lama sudah tak join2 segmen nie..sebelum mengangkat kaki dari cc nie ca nak join segmen Cik Najihah nie.. :)

Nak tau nama pemes ek? Nama kat dunia realiti orang panggil DAYANG..kat blog, Ca @ Cim Duyung.. :)
Tempay belajar dulu kat Poli JB ..skang dah kerja..keje sebagai ass. supervisor.. :)
Kata2 untuk kamu, selamat maju jaya la yer dalam dunia blog nie..hehe...ceria2 selalu~
tata...
korang nak join klik banner kat atas tu keh!

♥ Cinta Muka Buku ♥


Banyak kisah cinta terjadi dari halaman muka buku kan? 
Nice song by Najwa..
hehe

KERJA BARU RAGAM BARU

Assalamu’alaikum…

Rindunyer kat blog nie..seminggu tak bukak tak sah..mesti kena menatap matamu..eh, silap..menatap blog yang berdindingkan ‘adik kotak’ ..si danbo nie..hehe..

Kalau sebelum nie ca dah banyak sangat goyang kaki kat umah gara2 menjadi penganggur yang berjaya, boleh la lagi pegi cc @ gi wifi sekali sekala..tanpa batasan waktu..tapi kini TIDAK lagi…selagi brodben ku belum boleh berkhidmat, selagi tu la masa ca nak beron9 tu semakin terbatas..sebab skang ca dah keje…walau camana pun, ca bersyukur sangat ca dah dapat keje..walau keje biasa2 jer…



Ok, citer pasal keje ca skang, ca tak la berjawatan tinggi sangat pun..tapi leh jadi orang penting gak dalam company kecik sekangkang kera ni..ca akan ada orang bawahan untuk diperintah buat keje dan dipantau..so, kesimpulannya diorang kena la dengar cakap ca kan..


Tapi masalah ca skang nie, anah buah ca ada yang lebih tua dari ca…ada yang dah kawen tapi paling tua 25 ke 26 camtu…agak susah sikit nak perintah orang yang berumur atas sikit dri kita nie…silap2 diorang kurang selesa…dan kalau ca silap sikit tak mustahil ca akan jadi bahan umpatan @ gosip2 panas tiap hari..nie betul2 dugaan ca..



Tapi buat masa nie alhamdulillah..diorang boleh lagi dibuat kawan…ca baru lagi..ca pon kena gi training dulu baru boleh mengrah2 diorang nie…Cuma wat masa nie ca pantau2 sikit jer..malang bagi diorang la dapat orang atasan ,macam ca..sebab ca ni TAK PANDAI MENIPU…Ca jugak tak kan bersubahat dengan sebarang kegiatan yang melanggar rule kat tempat keje..contoh guna barang syarikat sesuka hati…samalah macam mencuri..masalahnyer baru bape hari keje, ca dah nampak benda tu terjadi..nasib masa tu ca belum diberi kuasa lagi untuk pantau diorang…skang ca da ada kuasa tu..so, ca kena get ready untuk terima risiko bila terpaksa report apa yang diorang buat..

Nampak macam simple jer keje..tapi keje nie bermain dengan risiko..bukan risiko kerugian ke apa..tapi risiko atas penerimaan orang bawahan terhadap ca..samada diorang suka @ cool jer dapat ca atau pun menyampah + tak suka dan boleh jadi cacing kepanasan sebab ca ada..so, ca kena tunggu dan lihat jer la pasni….ca tak takut dengan bos..tapi ca takut ngan Allah..kalau ca dah nampak orang curi, buat salah.tapi ca bersubahat, ca biarkan jer kegiatan diorang ..haaa…kena jawab lak kat ‘sana’ nanti…sebab keje ca nie macam amanah jugak..Doa2 kan la yer keje ca nie lancar jer…dan diorang tak buat masalah…ca harap keje kali nie ca leh bertahan…melainkan sakit ca masih menjadi punca ca kena benti keje macam sebelum2 nie.. :(

*** pengalaman di hari pertama keje...hampir2 bos tak bagi sembahyang sebab ca terpaksa pergi masjid ulang alik..sebab kat tempat keje takde surau..tapi kita kena pandai lawan sikit kan demi agama..alhamdulillah boleh gi masjid lagi... :)




12 July 2011

Niat Belajar | Nak Lulus Atau Nak Ilmu

Assalamu’alaikum~



Haa..topik nie seswai la sangat untuk kamu2 yang masih belajar..yang da habis belajar tu, korang boleh la kenang2 balik zaman belajar tu yer..macam ca..da habis belajar…J masa nie la baru nak ingat balik soal NIAT BELAJAR dolu2 tu…hamek kaw..kena batang idung sendiri benonyer topic nie..haha..tapi ca nak ajak korang sama2 renung balik niat kita…

Soalannya, kita study tu, dok pulun habeh ( utara pulak daa~) sampai 3, 4 taun, 6 , 8 sem kat university mahupun mana2 la tempat korang study termasukla sekolah, apa niat sebenar korang?? Pergi kelas tiap2 hari nie…ceh konon takmo miss kelas…homework atau assignment memang siap punya….tapi………….atas niat apa kita wat semua tu? Belajar sekadar nak lulus sahaja @ betul2 nak ilmu tu ditanam dalam dada tu…?




Kalau diikutkan zaman sekolah, memang kita wajib pi sekolah..kalau nak kena hambat ngan mak bapak, silakan la kata TAK NAK PADA SEKOLAH ! Sebab TAK NAK kena hambat la kita gi sekolah kan…Mungkin zaman sekolah tu kita nie sengal2 ubi lagi la..memang niat tu macam tak wujud..ikut jer la ‘prosedur’ idup..yang kita tau, start umur 7 taun tu MESTI sekolah darjah 1…MESTI…..kita anggap pergi sekolah tu macam makan nasi la…Tu sekolah rendah no hal la..Naik sekolah menengah, otak pon da ligat berfikir, sel2 otak bukan setakat dah bersambung, dah berselirat segala…masa tu korang dah fikir belum niat belajar tu apa?? Bagi ca, ceh..zaman sekolah memang zaman sok-sok suci la..bila cikgu tanya soalan gitu, jawapan standard…”nak dapat ilmu cikgu…..nak capai cita2 saya”..aish~ lawak la fikir2 balik zaman sok-sok suci tu….

Padahal masa tu fikir nak lawan member..jeles dia dapat nombor 1..ca nak nombor 1 gak..walau tak pernah dapat..setakat top 5 tu jer la..ok, tu zaman form 1 ke form 3 la….



Masuk form 4 ngan form 5 kat sekolah teknik lak…masa tu jawapan standard masih digunakan la kalau ada cikgu2 yang tanya..lagi2 cikgu kaunseling tu kan..ahaha..sori ler cikgu..konon baik jer jawapan tu..hehe…tapi time sekolah teknik ca memang betul2 jatuh cinta dengan bidang mekanikal..so, niat belajar masa tu ada la jugak nak ilmu tu…tak banyak..adalah dalam 60%...bukan la sekadar nak lulus …subjek add math,sejarah ngan kimia jer ca fikir nak lulus..SEKADAR LULUS ok..sebab ca kat sekolah teknik memang down..zaman kejatuhan tu sebab terlalu banyak persaingan hebat…


Haaa….yang best zaman kat ipta..ca belajar kat poli..kat sini dah tak sok-sok suci dah..memang mengaku la niat belajar tu nak lulus..nak pass every subjek..sebabnya, takut carry mark@carry modul..kang tak lulus satu subjek tu, dah kena amek lagi subjek tu untuk next sem…takmo ca campur ngan dak2 junior…pastu nak lulus BUKAN sekadar lulus pulak..nak kejar pointer..nak maintain 3 keatas sebab nak jaga CGPA…dan ofcoz la nak cemerlang masa grad…


Owh tidakkk..mana niat nak menimba ilmu dan tanam kasi timbus dalam2 dalam dada tu? Pastu manfaat kan dalam kehidupan, masa depan…pastu sampaikan lak ke anak cucu..mana niat tu? Tarakkk…sudah salah niat woooo~ T__T Sebab kalau ditanya soalan2 kaji daya bahan, seramik, termodinamik, fluid ,apa2 jer la subjek kat ca skang memang ca tak leh jawab tanpa tengok balik nota..lupa habis..tengok nota balik u pon belum tentu ca paham lagi..huhu……math boleh la kalau nak tanya yer adik2 yang masih skola..sebab ‘akaakkkk nie memang minat giler kat math! Hehe…Adoooi~ nie contoh tak elok ok..adik2 ku, study betul2 tau…..!

Korang lak camana?? Lu piker la sendiri !!!

***naseb belajar agama tak wat camtu..kalau tak, habis sekolah agama, terus ilang pedoman..hehe….
***bila da masuk alam pekerjaan, apa yang kita praktikkan tu bukan yang tertulis kat dalam buku yerrr..harap maklum….tapi pengalaman dari apa kita belajar… 

Sampaikan Rinduku YaALLAH





Hati ku milikmu Ya Rabbi
Tiap apa Yang Kurasa
Hanya KAU Maha Mengetahui
Walau sekecil mana dan sebesar mana
Perasaan yang datang mahupun pergi
ENGKAULAH  Yang Maha Mendengar
Tiap bait kata hatiku
Yang memendam rindu dan kasih yang mekar
Kepada dia yang miliki pinjaman yang sama
Namun berada dijasad berbeza..
Hati kecil pinjaman agungMU Ya ALLAH ..
Jauhnya dia, namun dalamnya cinta
Hanya aku mampu memendam rasa
Rasa dihati tak keruan jadinya
Entah bila terbongkarnya rahsia
Yang KAU simpan kemas diatas sana…

Ya ALLAH...
Sampaikan rinduku padanya..
Kau pengantaranya...
Kerna KAU Satu yang tahu
Tahu dalamnya cinta
Tahu payahnya derita
Tahu yang mana bahagia..

11 July 2011

Adoiii~ Macam2 Ragam Jibam..

Assalamu'alaikum~

Haaa...ni la gelagat nyau kesayangan ca...
Candid nie...hehe

Tido terkangkang..ish!

Duduk pon tak sopan..nie memang dia duduk sendiri tau! 

Malu la.....aduiiii..hehe

Sekali lagi.......kuat lentang!

Haha..ca dapat melihat dia membesar dan menggemok!

‘Tongkat Si Buta’

Assalamu’alaikum..




Tongkat si buta...apekah?? hehee..ok..topik kali nie sebenarnya kuantiti atau kualiti…da macam orang berniaga dah..hehe..nak kualiti ke kuantiti ?? mana leh bawa untung? Aiyaaa~ mestilah kedua-dua sekali meyh…….haa..tu kalau yang berniaga la…dalam persahabatan atau perhubungan mestilah KUALITI lebih utama..KUANTITI jatuh tempat kedua…sape tak setuju?? Ca memang TAK SETUJU kalau ada orang TAK SETUJU!



Macam makan buah durian…ceh3…mentang2 musim durian sekarang kann…ok…kita  kopek sebijik, ada isi yang elok, ada yang busuk…kalau korang fikir nak makan ikut KUANTITI, haaa….dengan yang busuk2 korang sapu licin..eeuuwww~ nak ker? Hehe….tapi, kalau fikir KUALITI….korang akan makan yang elok jer…perut pon selamat…tak saket…hehe

Macam tu gak dalam persahabatan…KUALITI memang lagi penting dari KUANTITI….kalau setakat ramai kawan, tapi masing2 wat hal sendiri, susah senang sendiri2 jer tak guna jugak…dulu memang ca ada cakap kan yang ca KETANDUSAN KAWAN DUNIA REALITI? Ca de la ngadu kan sorang sahabat baik ca…ca jeles gak ngan dia..dia masih study..jadi kawan baru sentiasa ada..tapi ca yang dok umah jer, takde dah kawan baru…tapi dia la yang menyedarkan ca pasal nie semua..

RAMAI tu tak membawa banyak sokongan pon kalau mereka tak selalu ada dengan kita..Macam rumput..kalau dah banyak2 jadi semak samun jer kalau kita tak jaga..tapi cuba kita jaga, rumput leh jadi cantik jer macam rumput padang tu..tak pun rumput yang tanam sendiri tu…hehe…


Ca hargai kawan2 ca walau sesikit mana..walau dalam dunia nie hanya tinggal seorang kawan sekali pun, tapi kalau dia lah yang menjadi ‘tongkat si buta’, ia amat berharga buat ca… 

05 July 2011

Ouh Gigi !

Assalamu'alaikum~


Aduh..duh..duh..duh~
Adakah skang nie musim gigi bongsu nak tumbuh??
Gigi bongsu kew? alaaa..gigi geraham last tu..pe ntah namanyer... 
Before nie kawan ca ngadu dia sakit gigi..pastu sepupu ca..skang turn ca pulak...
Sakit nyer sampai menyengat ke rahang mulut, semua gusi naik sakit...tulang pipi pon sakit...arghhh~
Tak tau nak buat apa...nak gi klinik malas.....
Lagi2 klinik kerajaan..waduh~ masa nak menunggu nyer berzaman la...
Servis pon bukan ok sangat....janji boleh jer...
Ape nak buat nie.......saket makkkkk..... T__T

02 July 2011

Nak Makan Durian Pon Tension!

Assalamu'alaikum....

Uhuk3...adoiiii~ saketnyer tekak ca nie..dah seminggu nie demam + selesema + batuk..mungkin sebab sekarang nga musim buah..mak ca la cakap..hehe..tapi ca nie dah sah2 antibody lemah..senang jek demam...

Sebut pasal musim buah, akhirnya gugur sudah raja buah di kebun kat belakang umah ca nie..ape lagi kalau bukan buah durian..ngeee...siapa hantu durian?? kita leh geng okeh!



Kenapa ca tension bila nak makan durian?? Sebab ca terpaksa tunggu orang bukak kan baru ca leh makan..ca nie tau makan jer..bukak nyer tak reti..haha..adoooiii~ bukan tak mo belaja..tapi kang durian tu terpelanting kang kalau ca yang kejekan..satu skill yang tak dimiliki dan menyusahkan diri sendiri..haha..

Bila nak makan jer... "makkkk...abahhh..bukak kan duyan.....ngeee"....

Ouh..walau demam2 + saket teka lagi, tetap ku makan jua...saper suruh mak abah tak semunyikkan duyan tu jauh2..kih3..

Sape nak makan duyan, meh datang umah meh.. :)

Apa Yang Best Dan Tak Best | BLOG Vs FB

Assalamu'alaikum~

Ahaa..jari jemari dah gatal..jiwa raga tak keruan, maka kaki ku terus melangkah ke cc kampung ku..kah3...memang bahaya ini virus blog daa~  entah bila dapat on9 dengan jayanyer kat umah ek..hummm~ berzaman lagi kot..nak ke cc selalu, bukan la tabiat ca...malas..x bape suka sangat on9 kat cc...xde privacy..cewah.....

Ok..skang FB ngan Blog dah macam aur dengan tebing la kan..saling memerlukan...kadang2 kita dah publish2 entry kat blog, nak lak ping2 kat fb...tapi tetap ada yang best dan tak best antara dua medium sosial nie..erk! betul ker istilah tu..layannnn jer la eh... :P 



APA YANG BEST???

>>FB<<

1) Tiap masa tiap saat leh jer update status...korang nga makan ape, nga wtper, nga u'uk..(ops adeker?) haha..macam2 la status leh dibuat dengan masa yang singkat...

2) Komen pon datang macam ribut...

3) Malas nak komen leh tekan like jek...

4) Upload gambar then tunggu orang komen..pon sekejap je masa menunggu..lagi2 kalau ditag..

5) Kita senang nak mengenali orang yang add kita sebab lagi senang nak chat atau berkomen2 kat wall.. 


>>BLOG<<

1) Apa yang kita rasa, nak cerita kat orang tu kita leh karang panjang2 mengalahkan karangan SPM..dari sekecil2 perkara pon nak citer detail pon no hal..no limit... :P

2) Kita akan rasa dihargai la bila orang komen sebab orang yang koemn tu ofcoz la baca apa yg kita tulis kan melainkan yg komen stakat "nice blog, i follow u..kalau sudi follow la i balik.." ---> komen nie ca rasa orang nyer tak bace kot entry..hihi..MAYBE laa.... :P

3) Kita leh kenal raaamai orang melalui penulisan mereka..kita akan lebih mendalami sikap dan sifat manusia lain..huhu...

4) Blog nie orang follow bukan kerana rupa..tu yang penting..orang folow sebab penulisan kita yang 'menggantikan' rupa kita..tak paham? paham2 kan la..hehe

5) Penulisan kita, penceritaan kita tak kan hilang..leh jer cari balik...orang pon leh baca lagi entry2 lama yang dah berhabuk...


APA YANG TAK BEST??

  >>FB<<

1) Cepat boring...sebab skop penggunaan fb tak bape nak meluas..setakat taip status, cuci2 mata tengok gambar, tu jer...

2) Komen biasanya satu dua jer yang berkaitan ngan status..pastu melalut ke topik lain..huhu...

3) Kita akan tengok dulu sape orang yang add kita atau yang kita nak add sebelum mengaaprovekan mereka sebagai friends kita...apa la yang kita pandang dulu ek kalau nak accept orang...hihi..tepuk dada, tanya selera la..eh, selera bukan diperut ker? :P

4) Status2 kita hanya bersifat sementara..dah  lama2 hilang dek kena timbus ngan status2 baru...komen2 yang beratus2 ( hebat la kalau komen cecah ratus2 nie..) tu pon turut hilang..macam sia2 lak...sayang kan....

5) Kawan2 selalunyer sekadar hiasan...nampak jer beratus..tapi ade ker semua datang komen kat wall kita balik??


>>BLOG<<

1) Kena tunggu ada idea baru ada jiwa nak mengupdate blog..hehe..

2) Kena kerja kuat sikit la kalau nak tarik orang datang baca penulisan kita...

3) Paling tak best orang follow kita 'bersyarat'...kira minta2 kita follow balik..xbest la kan...follow kena la ikhlas... :)

Erm...ca rasa tak banyak yang tak best tentang blog la..sebab bagi ca blog tu best dan sangat meluas..kih3....

==================================================

Apa2 pon, tiap satunyer mesti ada baik buruknya, ada lebih kurangnya kan..sebab tu kot ca rasa dua2 nie penting..sayang la kalau nak close salah satu account samada blog atau fb..biar pon tak dapat beron9 selalu, tapi tak sanggup hapuskan 'mereka'..kawan2 semua ada kat sini..lagi2 kat fb tu ramai kawan2 yang dikenali..tu jer la penghubung antara ca dan kawan2.nak harap kan sms atau call, kredit tak lebat  la der nak contact semua..hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...