02 July 2011

Apa Yang Best Dan Tak Best | BLOG Vs FB

Assalamu'alaikum~

Ahaa..jari jemari dah gatal..jiwa raga tak keruan, maka kaki ku terus melangkah ke cc kampung ku..kah3...memang bahaya ini virus blog daa~  entah bila dapat on9 dengan jayanyer kat umah ek..hummm~ berzaman lagi kot..nak ke cc selalu, bukan la tabiat ca...malas..x bape suka sangat on9 kat cc...xde privacy..cewah.....

Ok..skang FB ngan Blog dah macam aur dengan tebing la kan..saling memerlukan...kadang2 kita dah publish2 entry kat blog, nak lak ping2 kat fb...tapi tetap ada yang best dan tak best antara dua medium sosial nie..erk! betul ker istilah tu..layannnn jer la eh... :P 



APA YANG BEST???

>>FB<<

1) Tiap masa tiap saat leh jer update status...korang nga makan ape, nga wtper, nga u'uk..(ops adeker?) haha..macam2 la status leh dibuat dengan masa yang singkat...

2) Komen pon datang macam ribut...

3) Malas nak komen leh tekan like jek...

4) Upload gambar then tunggu orang komen..pon sekejap je masa menunggu..lagi2 kalau ditag..

5) Kita senang nak mengenali orang yang add kita sebab lagi senang nak chat atau berkomen2 kat wall.. 


>>BLOG<<

1) Apa yang kita rasa, nak cerita kat orang tu kita leh karang panjang2 mengalahkan karangan SPM..dari sekecil2 perkara pon nak citer detail pon no hal..no limit... :P

2) Kita akan rasa dihargai la bila orang komen sebab orang yang koemn tu ofcoz la baca apa yg kita tulis kan melainkan yg komen stakat "nice blog, i follow u..kalau sudi follow la i balik.." ---> komen nie ca rasa orang nyer tak bace kot entry..hihi..MAYBE laa.... :P

3) Kita leh kenal raaamai orang melalui penulisan mereka..kita akan lebih mendalami sikap dan sifat manusia lain..huhu...

4) Blog nie orang follow bukan kerana rupa..tu yang penting..orang folow sebab penulisan kita yang 'menggantikan' rupa kita..tak paham? paham2 kan la..hehe

5) Penulisan kita, penceritaan kita tak kan hilang..leh jer cari balik...orang pon leh baca lagi entry2 lama yang dah berhabuk...


APA YANG TAK BEST??

  >>FB<<

1) Cepat boring...sebab skop penggunaan fb tak bape nak meluas..setakat taip status, cuci2 mata tengok gambar, tu jer...

2) Komen biasanya satu dua jer yang berkaitan ngan status..pastu melalut ke topik lain..huhu...

3) Kita akan tengok dulu sape orang yang add kita atau yang kita nak add sebelum mengaaprovekan mereka sebagai friends kita...apa la yang kita pandang dulu ek kalau nak accept orang...hihi..tepuk dada, tanya selera la..eh, selera bukan diperut ker? :P

4) Status2 kita hanya bersifat sementara..dah  lama2 hilang dek kena timbus ngan status2 baru...komen2 yang beratus2 ( hebat la kalau komen cecah ratus2 nie..) tu pon turut hilang..macam sia2 lak...sayang kan....

5) Kawan2 selalunyer sekadar hiasan...nampak jer beratus..tapi ade ker semua datang komen kat wall kita balik??


>>BLOG<<

1) Kena tunggu ada idea baru ada jiwa nak mengupdate blog..hehe..

2) Kena kerja kuat sikit la kalau nak tarik orang datang baca penulisan kita...

3) Paling tak best orang follow kita 'bersyarat'...kira minta2 kita follow balik..xbest la kan...follow kena la ikhlas... :)

Erm...ca rasa tak banyak yang tak best tentang blog la..sebab bagi ca blog tu best dan sangat meluas..kih3....

==================================================

Apa2 pon, tiap satunyer mesti ada baik buruknya, ada lebih kurangnya kan..sebab tu kot ca rasa dua2 nie penting..sayang la kalau nak close salah satu account samada blog atau fb..biar pon tak dapat beron9 selalu, tapi tak sanggup hapuskan 'mereka'..kawan2 semua ada kat sini..lagi2 kat fb tu ramai kawan2 yang dikenali..tu jer la penghubung antara ca dan kawan2.nak harap kan sms atau call, kredit tak lebat  la der nak contact semua..hehe...

13 comments:

  1. dulu addicted dengan FB..sampai komen kat wall Ticer pernah capai ratusan hanya satu hari...tapi sekarang gila blogging biarpun komen tak ratus2 tapi kepuasan tu ada...

    stuju dengan ca... friends beriban kat FB tapi hanya hiasan... kuikuikui...

    ReplyDelete
  2. buat masa ni freaky lebih suka blog dari fb

    ReplyDelete
  3. @~~Ticer Wann~~ wah..hebatnyer ticer..komen fb cecah ratusan..topik ape la tu yer.. :)

    ReplyDelete
  4. @Freaky yeke....ca pon.. :) dulu fb la ..skang da de blog, hehe..beralih la pulak..

    ReplyDelete
  5. fb aku dh smpai 1000++ fren..tp dh xaktif sgt,cuma kalo nak tau perkembgn member2 jenguk gak la fb (^_^)

    ReplyDelete
  6. Blog aku boleh buat duit...tapi fb agak susah....

    ReplyDelete
  7. dulu anis gile fb..mase toh kan belajar lgii..bnyk la benda nak di gelak and dikongsikan kat fb..skang dah tak..guna fb tok post entry je..fb dah bored lah sekang..

    ReplyDelete
  8. hehe, kite pon dah ter addicted sama blog,

    fb tu, pandang sebeblah mata je la, hehe ;)

    ReplyDelete
  9. @suhagiler ramai...huhu..tu la ..setakat nk tau perkembangan kawan leh la guna fb..

    ReplyDelete
  10. @siti kektus hehe..ok lagi pandang sebelah mata..klo xpndg trus, kcg lupakan kulit..hehe

    ReplyDelete
  11. haha betul betul :D sokong ngn ca . blog yang da lama pun orang masih baca ^^. lau fb jangan harap org nak baca . panjang2 pun lama2 org malas XD hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...