24 August 2011

Kali Pertama Blog Beraya


Assalamu’alaikum~



Blog beraya?? Blog korang beraya tak? Hehe..Adakah blog korang membuat ketupat? Blog korang buat kuih raya?? Blog korang pi kutip duit raya?? Bape banyak soalan daaa….Ape yang ca maksudkan blog ca nie ha..1st time la ‘beraya’ semenjak kewujudan dia..raya tahun nie la ca merasa jadi blogger..tahun2 lepas mana wujud lagi blog nie..tak pernah terlintas di benak fikiran cik duyung nie..hehe.tak pernah terlintas nyer nak buat blog masa tu.

Tapi yang tak bestnyer, ca tak la dapat on9 24 jam @ ngadap lappy kerap sangat buat masa ni.jadi mungkin ca tak dapat tengok dan rasai puas2 ‘suasana’ hari raya di dalam dunia blog nie..bagi yang dah otai, yang da lama jadi minah @ mat gian nie mesti dah biasa kan.mesti update blog punya walau di hari raya..semangat nak share gambar2 raya. hehe...

Takpe2..slow2….ca akan update gak insyaALLAH pasal raya nanti..dan insyaALLAH, macam ca pernah cakap ngan kak Pinky Momma suatu ketika dulu (ceh3..macam dah berzaman sangat dah~ ) , ca akan wat entry pasal BURASAK..apa itu BURASAK? Nantikan entry tu kalau nak tau..erk! ada ker yang nak tau nie..( tiba2 dengar bunyi cengkerik..ouh~ sepi sungguh..xde orang rupanya..sob3.. T__T )

Walau camane pun, dikesempatan nie ca nak nak ucapkan dulu Selamat Hari Raya Aidilfitri..ca menyusun 10 jari memohon maaf zahir dan batin kat semua yang sudi baca blog ca selama nie..walau tak ramai, ca tetap rasa dihargai..mekaseh atas sokongan2 korang semua keh~ ca ada kad raya untuk korang.. sape sudi ambil, ambil la ye.. wat kenang-kenangan dari blog D’Young Duyung nie.. J


20 August 2011

BLog seMakin Sepi

Assalamu'alaikum~



Humm..bukak2 blog, sedih jer rasa sebab komen2 yang masuk ciput jek..pastu follower tak bertambah pon..huhu....( ok la tak bertambah dari berkurang kan..hehe)

Semenjak ca dah tak pakai bodben,  jarang la dok on9 , nak ngadap lappy macam dulu, dekat 24 jam men blog..skang tak..hujung minggu jer ca berkesempatan update blog kat cc..kadang2 ca taip entry banyak2 dalam word, then copy paste time on9..pastu wat schedule untuk post entry untuk masa seminggu..so, kalau yg perasan ca ada post entry pada hari2 lain, tu semua auto post la..

Agaknyer memang kena ngadap lappy jer ek nak sentiasa aktif blog nie..pastu kena la sediakan entry2 yg best..ouh~ tu mungkin satu kelemahan ca la..ca tak kreatif lagi nak wat story best2...masih blaja..( tibe2 hairan, org lain pon wat personal entry, tapi ramai jer datang bace...)

Mungkin jawapannye, ca kena rajin datang blog orang lain gak..tapi tu la masalah ca, ca on9 sekali seminggu, post2 entry, then tak berkesempatan pi jengah blog org lain..sob3...sedih3....

***nak pakai bodben balikkkkkkk T__T tak pon nak pakai streamix terus..cewah!

15 August 2011

Rindu Pada Cinta Yang Bukan Milik Kita


Assalamu’alaikum..

Pernah tak korang rindu pada someone yang tak sepatutnya..? Orang yang tak lagi akan menerima rindu kita, ataupun orang yang pernah menyakiti kita?
Dalam petikan sebuah lagu dari hijjaz…umm..ca lupa tajuk dia..
“ Rindu itu adalah..anugerah dari ALLAH…..”


Rindu nie tak kenal siapa pon..kita boleh rindu sape2..Samada orang tu tau atau tak tau tentang pasaan rindu kita tu..

Tu yang ca alami sekarang..masa silam kadang-kadang datang mengungkit kenangan..
Walau seseorang tu pernah mengecewakan kita, tapi orang kata jangan sesekali kita terus buang dia.Sebab , sekurang-kurangnya dia pernah buat kita bahagia walau untuk seketika..kegembiraan t upon salah satu nikmat yang ALLAH kurniakan kat kita..

Saat nie, ketika nie..ca rindu pada 2 orang hamba ALLAH..Mereka yang pernah wujud dalam hidup ca.Yang pernah mengukir senyuman pada bibir ca..Yang pernah juga buat ca ketawa..
Sekarang masing2 membawa haluan sendiri.Bukan taknak menjalin hubungan sebagai kawan biasa lagi, tapi keadaan tak mengizinkan. Mereka dah temui ‘kebahagian’ baru..begitu jugak dengan ca..Cara yang terbaik adalah ‘melepaskan’ mereka dengan tenang.Doakan mereka bahagia dalam hidup mereka sekarang dan akan datang.Jodoh dah ditentukan oleh ALLAH..siapa tahu kan?
Ada ker orang yang merindui ca ye? Ca bersyukur sebab Mr Mieca semestinya merindui ca.. :)

14 August 2011

Kuih Tunjuk VS Kuih Buat Sendiri


Assalamu’alaikum~
Kuih tunjuk biasa la kita dengar kan bila tiba musim nak raya ni..tak tau kuih tunjuk?? Alaaa..kuih yang dah siap dijual..tinggal kuar duit jer..kalau duit berkepuk dalam dompet tu sedap gak nak main tunjuk2 je..kalau tak berkepuk tu yang kena dok diam2 jer..hehe..Tapi ca rasa zaman skang nie, beli bahan2 nak buat kuih sendiri dengan beli kuih siap nie kosnya lebih kurang jer..barang2 skang mahal la kan?

KENAPA ORANG MEMILIH KUIH TUNJUK DARI BUAT SENDIRI??


>> Kesuntukan masa sebab busy dengan kerja.
>> Banyak choice dan cantik2 semuanya
>> Kemalasan tahap dewa nak buat kuih sendiri
>> Duit banyak sangat..hehe
>> Dah tau makjah buat kuih tu kompem sedap! WAJIB beli..
>> Sebab tolong perniagaan member..( ade ker?? Hehe)

KENAPA ORANG LEBIH SUKA BUAT KUIH BUATAN SENDIRI


>> Lagi puas hati sebab dari air tangan sendiri
>> Terlalu banyak masa terluang kat umah.
>> Kuih kita takde dijual dipasaran (ceh3..hebat tuuuu~)
>> Kita sendiri buat bisnes kuih tunjuk
>> Inginkan keseronokan dan kemeriahan buat kuih bersama ahli keluarga.
>> Senang ikut citarasa sendiri (cerewet) hehe

Apa2 pon bentuk kuih, warna kuih, tetap kuih raya kan? Bukan selalu jumpa dihari2 biasa.. J
Apa pilihan korang? Ngeeee~ :D

13 August 2011

Suka Buat Tapi Tak Suka Makan


Assalamu’alaikum~

Dum..dum..dum..bunyi mercun……
Eh da hamper setengah bulan kita berpuasa kan…
Kejap je rasa..pejam celik,pejam celik, sahur buka, sahur buka, da habis sebulan puasa..hehe
Bila da nak raya nie, mula la datang symptom rajin buat biskut raya..kuih raya..Tiap tahun nak buat kuih raya mesti ca cari resepi..haha..sekali cari, sekali buat pastu hilang balik resepi tu.bukan reti nak simpan lek lok..kadang2 main cincai je..masuk ramuan sesuka hati..pastu menyesal tak sudah biskut raya tu baling ke dinding pon tak pecah..haha..



Tapi yang peliknya, ca nie sekadar suka buat kuih jer..tapi kureng minat sikit makan biskut2 raya nie..KECUALI biskut cornflakes ngan tat..memang febret..

YaALLAH! Tergoda youuu~

yang lainnya ca lebih kejar kerepek2 je..siyesss….kalau kerepek ubi tu, ambil sebalang dok depan tv, khusuk jer makan tak hirau orang lain mintak..haha..


Ni ada gak cari resepi2 kat internet nie..semua nya berunsur coklat..mesti itam2 jer kuih kat atas meja umah ca tahun ni.hehe..yela, banyak kuih coklat2 nie..Kuih tunjuk ca tak suka pulak nak membeli..tak tau la kenapa..harap cantik jer bukan sedap sangat pon..(ceh3.macam la kuih ca sedap sangat..) tapi ok apa, kita akan rasa kepuasan tau kalau kuih tu menjadi dan orang suka..tu lagi syok..
Tak sabar nak mulakan operasi buat kuih raya…..jom tolong ca! J

Yang Dikejar Tak Dapat, Yang Dikendong Berciciran

Assalamu’alaikum~




Alangkah sedihnya hati nie bila berada dalam situasi camni..Yela..yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran..

Camni kisahnya…….

Isnin yang lepas, ca sepatutnya pergi training untuk jadi guru tadika..tapi pada hari yang sama ca ada temujanji ngan ustazah sekolah agama ca dulu untuk pergi Pejabat Pendidikan Agama Pontian sebab ustazah ca nak bawa ca jumpa ngan sorang ustaz penyelia guru KAFA atau TAJ ni..ca berhajat nak jadi guru sekolah agama ni..





Jadi ca mesej ticer kat tadika tu minta tangguh..kebetulan gak ca kurang sihat..jadi ca cakap la ca demam mintak tangguh training…nak tau ticer tu jawab apa?? Dia balas mesej ca cam nie….. “ kalau gitu awak tak payah dating lagi la sebab kami dah ada orang lain.harap maaf.” Agak2 alasan tu betul ke? Time ca mesej mintak tangguh ni la tiba2 ada orang lain da..nampak beno nipunyerrrrr….arghhhhh~ frust tau…

Ok, masa tu ca lom pergi lagi Pejabat Pendidikan tu..Ustazah ca pon ada yakinkan ca untuk cuba sebab skang memang tengah nak guna ramai guru KAFA atau TAJ nie..Jadi ca semangat la sikit nak pi mohon tu..tapi sekali lagi berita yang mendukacitakan…ustaz tu cakap baru2 nie ada keluar notis yang semua guru KAFA @ bakal guru KAFA nie wajib ambil bahasa arab peringkat SPM..guru yang sedia mengajar sekarang, tapi takde ambil SPM bahasa arab, diorang pon kena ambil..sebab sekarang ada peruntukan kenaikan gaji untuk guru KAFA ni oleh JAKIM..ca sedih la..ca mana ada ambil bahasa arab masa SPM..setakat bahasa arab masa darjah khas dulu..sistem baru nie tak guna dah bahasa arab masa darjah khas… L


Hehe..jangan salah sangka dengan nama bangunan kat atas tu..kat dalam bangunan nie ada Jabatan Pendidikan Agama Johor.. :)

Ustazah ca cakap jangan putus asa..tahun depan ambil SPM calon persendirian untuk subjek bahasa arab..pastu tahun depan lagi satu (2013) baru mohon jadi guru tu..owh~ lamanyer kena sabar kan..tapi kalau untuk jangka masa panjang nie, insyaALLAH ca cuba..ca mungkin akan ambil SPM bahasa arab.niat ca nak jadi cikgu sekolah agama nie sebab minta bab2 agama nie..pastu sambil2 kita ngajar nie boleh gak kita perbaiki dan tambah ilmu yang kurang tu..yang dulu ca pernah belajar mungkin lupa boleh la refresh balik..kan ilmu agama nie kalau kita sampaikan pada orang lain, then orang tu amalkan insyaALLAH pahala kita akan berterusan..insyaALLAH…tapi bahaya sikit andai kita salah ajar..silap2 dihari akhirat nanti, anak murid kita boleh  tarik kita balik untuk ke neraka.yela kalau ajar hal agama pon salah..

Munkin ada hikmahnya kan ca tak dapat apply skang..mungkin ALLAH nak ca bersedia dulu serba sedikit…InsyaALLAH ca akan cuba.

Cuma yang sedihnya skang ca sedih sebab buat MASA NI ca hilang kedua2 harapan nie..uhuk3…takpelah..ca redha..rezeki ada dimana2 kan..

07 August 2011

PEMBAHAGIAN 100% KASIH SAYANG BOLEH MEROSAKKAN HIDUP

Assalamu’alaikum~

Semua orang ada kawan..dari kecik kita dah pandai berkawan..tak kira kawan kita tu comot ker, kita yang comot ker, kawan jer semua..janji kita enjoooyyyyyy~ Kalau zaman ca, kecik2 nie tak pandi lagi la main cinta…budak2 sekarang ca tengok, kat tadika pon dah pandai main2 cinta nie…ceh3..siap bagi lollipop la…kongsi air sirap la..makan suap-suap la..hik3…( tapi comel gak tu kan.. :P )

Kawan itu semestinya datang dulu sebelum datangnya seorang kekasih..tapi topik yang ca nak ulaskan kat entry kali nie ialah……… ( buat gaya seorang pakar motivasi )

“ PEMBAHAGIAN 100% KASIH SAYANG BOLEH MEROSAKKAN HIDUP ”



Sepanjang ca hidup 22 tahun kat muka bumi Allah nie la kan, apa yang ca dapat perhatikan dari pengalaman, LELAKI LEBIH UTAMAKAN KAWAN DARIPADA KEKASIH MEREKA..manakala PEREMPUAN LEBIH UTAMAKAN KEKASIH DARIPADA KAWAN MEREKA..Cikgu ca penah la bitau, lelaki nie boleh lagi bahagikan hati mereka kepada beberapa orang dalam satu masa..( tu yang leh timbulnya poligami…hehe…)..tapi pompuan lak, majoritinya akan memberi 100% hati dan perasaan mereka tu hanya kepada seorang lelaki..( playgirl?? No komen~ )..Sebab pompuan nie mudah memberi 100% kasih sayang pada seorang lelaki ni jugak la menyebabkan banyak terjadinya kes anak luar nikah..macamane?? Tengok situasi nie keh…………………..
===========================================================
BABAK 1

Si Lelaki : Ucukkk….ucukkk sayang abang tak??
Si Perempuan : Mestilah sayang…
Si Lelaki : Berapa banyak? Bape kilo?
Si Perempuan : Hati nie 100% hanya untuk kamu abang…Kalau timbang rosak penimbang tu bang…
Si Lelaki : Boleh buktikan?? ( buat muka kesian~ ) Abang tak nak dipermainkan macam girl2 dimasa silam…( peh~ sesedap punya alasan~ )
Si Perempuan : Ucuk sanggup buat apa sahaja untuk abang…ok, abang cakap abang nak sayang buktikan cane? ( sambil tergedik2 macam ulat gendon )
Si Lelaki : Kiss abang sikit ucukkk…( cucuk-cucuk pipi konon gebu tu..)
Si Perempuan : Laa~ tu jer ke…kacang hijau la abang~ aloloh..meh2..mmmmuahhhh!

-----------------------MISI 1 SI LELAKI BERJAYA------------------------

===========================================================


===========================================================

BABAK 2

Si Lelaki : ucukk…ucuk kata sayang abang kan….?
Si Perempuan : Laaa…ye la bang..kenapa…tak percaya lagi ker??
Si Lelaki : Bukan tak percaya..tapi abang  takut kehilangan ucuk.. ( sekali lagi sesedap alasan )
Si Perempuan : Ucuk tak kan tinggalkan abang la..janji..!
Si Lelaki : Ucuk…abang nak ‘cop’ ucuk sebagai bini abang la…tak mo orang kacau…
Si Perempuan : Huh…cop macamane bang? Cop mohor ker?
Si Lelaki : Errr….alaa..abang takut ucuk x nak jer….
Si Perempuan : Kan ucuk kata sanggup buat apaaaa saje untuk abang….
Si Lelaki : ni yang sayang lebih nie! Ucukkk…jom~~ ( tersengih2 macam kerang busuk )
Si Perempuan : ( Pickup maksud si lelaki kemain laju…) Ooooo…eeee~ nakal tau abang nie! Ummm..jom~

--------------MISI SI LELAKI, MISI SI LAKNATULLAH(SYAITAN) BERJAYA------------


===========================================================


Nie sebagai contoh la bila seorang perempuan mudah memberi cinta 100% kepada seorang lelaki saat masih tiada ikatan yang sah..nauzubillah~ jauhkan la diri dari perkara2 keji nie..

Tu kes pompuan..agak2 ada tak lelaki yang memberi cinta 100% kepada si awek nyer ?? Ca rasa ada..kan ada video2 yang tersebar kisah seorang lelaki bunuh diri, gantung diri gara2 putus cinta…Erm..jom kita tengok contoh kes lelaki la pulak….




===========================================================
BABAK 1

Si Perempuan : Abang, ucuk nak pakai banyak duit laa..mak sakit… Ucuk nak cari keje la..( buat muka sedih…)
Si Lelaki : Yeke..eh, tapi ucuk kan belajar lagi..tak payah la keje..nanti abang usahakan cari duit untuk ucuk yer..abang sayang sangat kat ucuk..
Si Perempuan : Betul ker? Tak menyusahkan abang ker?
Si Lelaki : Tak la..nanti abang pinjam kat kawan kilang abang yer…ucuk nak guna baper?
Si Perempuan : Erm.. (aaaa~ nak beli apa ek? Ha! nak beli kasut tumit tinggi, nak handbag..nak tukar enset cikai tu..) Ummm …RM 2000 la bang.banyak.. (buat muka sedih lagi…)..Kalau tak mampu, abang jangan paksa yer..ucuk cari keje..
Si Lelaki : Tak pe, boleh….abang takmo ucuk keje..nanti pelajaran terabai..lagipon ucuk abang nie cun sangat..nanti kene ngorat..tak boleh, tak boleh….ishhhh~ bahaya..
Si Perempuan : Yela sayang..mekaseh banyak2..sayang abang!

------------------MISI SI PEREMPUAN BERJAYA---------------------

===========================================================

===========================================================

BABAK 2

Si Lelaki : Dah beli ubat mak?
Si Perempuan : Dah abang..tapi doctor cakap tiap minggu mak kena pergi check kat spital..dah la jauh..mak tak leh jalan sangat dah…camane entah..
Si Lelaki : Umm…kesian mak..ucuk pakai kete kancil abang jer la..biar abang gi keje naik motor..ucuk ada lessen kan?
Si Perempuan : Lesen ada…dulu masa ayah hidup dia yang tanggung buat lessen tu…
Si Lelaki : ha..dah senang dah..ucuk pakai je kete abang yer….
Si Perempuan : Tak p eke? Nanti abang gi keje time ujan basah lak..
Si Lelaki : Hujan air sayang..bukan batu…ada baju hujan…. ( senyum penuh kasih….)
Si Perempuan : Senyum…… (yes! Dapat kete! Yahoooo! )

Sebulan dua kemudian…

Si Lelaki : Ucuk! Mana ucuk pergi? Bape lama abang cari ucuk, tunggu ucuk, tepon semua tak dapat??
Si Perempuan : Kau saper?? Kau salah orang nie..
Si Lelaki : Ucuk!!!! Ni abang la….mak camane? Sehat??
Si Perempuan : Mak?? Eh, mak aku dah lama mati la..ko sape nak tau hal aku?? Berambus!!!

KUALA LUMPUR : Seorang lelaki berusia 24 tahun ditemui mati akibat cubaan bunuh diri dengan menoreh pergelangan tangannya……bla bla bla bla……..


===========================================================


Macam2 kan boleh jadi kalau kita tidak berpada-pada dalam bercinta sebelum kawen nie..boleh bercinta setengah mati nie..tapi selepas kawen la..nie tak, belum ada ikatan yang sah, bercinta nak rak..akibatnya makan diri..

Bercinta dengan bunga, bunga kan layu..
Bercinta dengan manusia, manusia kan pergi..
Bercinta dengan Allah, cinta kekal abadi….



06 August 2011

PETANI MAYA

 Assalamu’alaikum~

Petani maya?? Apekah?? Haaa~ kalau dulu giler dengan Farmville kat f..acebook..skang ca giler main game RANCH RUSH..Dia pon macam Farmville gak la..tapi nie guna software jek..mungkin bagi korang yang dah tau ca nie ketinggalan zaman kot men bende alah nie..hehe..


Benda nie la wat ca main sampai sakit2 pale..sebab ngadap lappy lama sangat..huhu..tapi memang best..sebab game nie tengok kepantasan kita uruskan tanaman sebab dia ada limit masa..tak macam Farmville..tanam pastu tunggu lama2..game nie kena kejar masa untuk penuhi order..cewah! Contoh orang order cam kat bawah nie….


Kita kena ikut la bape dia nak..hehe..tanaman dia macam2 jenis gak la..tempat terhad, takde tambah2 keluasan kebun pon macam Farmville...pandai2 kita la nak susun kasi muat semuanya..


Tu baru tanaman..binatang pon ada tau..comel2..hehe..binatang tak banyak..dalam game nie Cuma ada lembu, kambing biri2, burung unta, ngan lebah..dari binatang nie semua kita dapatkan susu lembu, bulu kambing biri2 ngan telur burung unta..


Dari susu lembu gak ada proses untuk buat keju..pastu telur burung unta nanti akan diproses lak jadi roti..madu lak buat jem yang dicampur anggur..memang kena cepat la..best….. J

Game nie la buat ilang bosan kalau dah takde benda nak buat kat umah..selagi tak sakit pale tak benti..haha…

NO WOMEN NO CRY

Assalamu’alaikum



Kata NO WOMEN NO CRY nie selalu sangat dah jadi trademark si teruna masa skang..kalau korang yang baca nie lelaki, korang pegang ker pada kata2 nie? Haaa~ jawab jangan tak jawab.. J

Ca sebenarnya tabik spring kat sikap lelaki yang pandai sembunyikan masalah..jarang ca nak tengok muka lelaki yang kusut ngan masalah..muka ilekkk jek..gelak sana, gelak sini..huha sana,huha sini..tapi kalau didekati golongan lelaki nie, ada cerita disebalik keceriaan diorang..macam lirik lagu..menangis dalam ketawa~~

Bila seorang lelaki berpegang kepada kata NO WOMEN NO CRY nie, biasanya mereka telah dikecewakan.Setuju atau tak, Tanya diri masing2..mungkin ada yang tak setuju..mungkin korang jenis yang malas nak fikir pasal pompuan , masih nak enjoy2 ngan member2 lagi kan..

Ca pernah hadapi situasi dimana seorang kawan ca ni bitau dia nak bersendirian..nak jauh ngan perempuan..dia nak hidup tanpa perempuan untuk sementara waktu..dia nak habiskan masa dengan kawan2 lelaki dia jer..mula2 memang ca terasa la kan..yela, kita kawan..tiba2 dia cakap camtu macam ca pon tak diperlukan lagi..agak sedih la kan..Tapi ca nie jenis suka siasat dulu..ca tanya kenapa, dia kata dia nga serabut..blur jer hidup dia..jadi ca ambil keputusan untuk jauhkan diri dari dia dulu buat sementara waktu…


Tak lama tu,makwe dia mesej ca..ngadu problem dia ngan kawan ca tu..semuanya makin jelas kenapa kawan ca tu nak bersendirian..so, ca mahupun makwe dia bagi ruang kat dia untuk bersendirian..

Selama nie ca ingat lelaki ni boleh kawal masalah sepenuhnya..tapi lelaki tetap manusia kan? Sampai satu tahap, dia tak boleh dah control masalah dia, dia akan ambil tindakan macam nie la contohnya..Sebagai kawan, ca faham dia..Demi kebahagiaan dia, kesenangan dia, ca akan bagi ruang untuk dia..biar la dia ambil masa untuk tenang dan rilek..Korang yang perempuan, kalau hadapi lelaki camnie, jangan sesekali kita paksa dia ok..jangan fikir bukan2..dia bukan buang kita sebagai kawan dia..kalau kita paksa dia untuk cerita detail masalah dia, ia akan menambahkan serabut pada dia..cuba kita letak kan diri kita kat tempat diorang..sama jer kan..Yang penting, kita kena ready untuk ‘’selalu ada’’ disisi kawan kita bila kita diperlukan..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...