12 July 2011

Niat Belajar | Nak Lulus Atau Nak Ilmu

Assalamu’alaikum~



Haa..topik nie seswai la sangat untuk kamu2 yang masih belajar..yang da habis belajar tu, korang boleh la kenang2 balik zaman belajar tu yer..macam ca..da habis belajar…J masa nie la baru nak ingat balik soal NIAT BELAJAR dolu2 tu…hamek kaw..kena batang idung sendiri benonyer topic nie..haha..tapi ca nak ajak korang sama2 renung balik niat kita…

Soalannya, kita study tu, dok pulun habeh ( utara pulak daa~) sampai 3, 4 taun, 6 , 8 sem kat university mahupun mana2 la tempat korang study termasukla sekolah, apa niat sebenar korang?? Pergi kelas tiap2 hari nie…ceh konon takmo miss kelas…homework atau assignment memang siap punya….tapi………….atas niat apa kita wat semua tu? Belajar sekadar nak lulus sahaja @ betul2 nak ilmu tu ditanam dalam dada tu…?




Kalau diikutkan zaman sekolah, memang kita wajib pi sekolah..kalau nak kena hambat ngan mak bapak, silakan la kata TAK NAK PADA SEKOLAH ! Sebab TAK NAK kena hambat la kita gi sekolah kan…Mungkin zaman sekolah tu kita nie sengal2 ubi lagi la..memang niat tu macam tak wujud..ikut jer la ‘prosedur’ idup..yang kita tau, start umur 7 taun tu MESTI sekolah darjah 1…MESTI…..kita anggap pergi sekolah tu macam makan nasi la…Tu sekolah rendah no hal la..Naik sekolah menengah, otak pon da ligat berfikir, sel2 otak bukan setakat dah bersambung, dah berselirat segala…masa tu korang dah fikir belum niat belajar tu apa?? Bagi ca, ceh..zaman sekolah memang zaman sok-sok suci la..bila cikgu tanya soalan gitu, jawapan standard…”nak dapat ilmu cikgu…..nak capai cita2 saya”..aish~ lawak la fikir2 balik zaman sok-sok suci tu….

Padahal masa tu fikir nak lawan member..jeles dia dapat nombor 1..ca nak nombor 1 gak..walau tak pernah dapat..setakat top 5 tu jer la..ok, tu zaman form 1 ke form 3 la….



Masuk form 4 ngan form 5 kat sekolah teknik lak…masa tu jawapan standard masih digunakan la kalau ada cikgu2 yang tanya..lagi2 cikgu kaunseling tu kan..ahaha..sori ler cikgu..konon baik jer jawapan tu..hehe…tapi time sekolah teknik ca memang betul2 jatuh cinta dengan bidang mekanikal..so, niat belajar masa tu ada la jugak nak ilmu tu…tak banyak..adalah dalam 60%...bukan la sekadar nak lulus …subjek add math,sejarah ngan kimia jer ca fikir nak lulus..SEKADAR LULUS ok..sebab ca kat sekolah teknik memang down..zaman kejatuhan tu sebab terlalu banyak persaingan hebat…


Haaa….yang best zaman kat ipta..ca belajar kat poli..kat sini dah tak sok-sok suci dah..memang mengaku la niat belajar tu nak lulus..nak pass every subjek..sebabnya, takut carry mark@carry modul..kang tak lulus satu subjek tu, dah kena amek lagi subjek tu untuk next sem…takmo ca campur ngan dak2 junior…pastu nak lulus BUKAN sekadar lulus pulak..nak kejar pointer..nak maintain 3 keatas sebab nak jaga CGPA…dan ofcoz la nak cemerlang masa grad…


Owh tidakkk..mana niat nak menimba ilmu dan tanam kasi timbus dalam2 dalam dada tu? Pastu manfaat kan dalam kehidupan, masa depan…pastu sampaikan lak ke anak cucu..mana niat tu? Tarakkk…sudah salah niat woooo~ T__T Sebab kalau ditanya soalan2 kaji daya bahan, seramik, termodinamik, fluid ,apa2 jer la subjek kat ca skang memang ca tak leh jawab tanpa tengok balik nota..lupa habis..tengok nota balik u pon belum tentu ca paham lagi..huhu……math boleh la kalau nak tanya yer adik2 yang masih skola..sebab ‘akaakkkk nie memang minat giler kat math! Hehe…Adoooi~ nie contoh tak elok ok..adik2 ku, study betul2 tau…..!

Korang lak camana?? Lu piker la sendiri !!!

***naseb belajar agama tak wat camtu..kalau tak, habis sekolah agama, terus ilang pedoman..hehe….
***bila da masuk alam pekerjaan, apa yang kita praktikkan tu bukan yang tertulis kat dalam buku yerrr..harap maklum….tapi pengalaman dari apa kita belajar… 

8 comments:

  1. hehehehe,

    kalau tanya kat kite ni ca, alamatnya, nak lulus je kot, huhu

    kalau yg betul2 kite minat je, kite akan ingat dalam pale otak, tapi tu pon 1,2 subjek je, yg lain, hampeh, :p

    ReplyDelete
  2. hee..masuk IPTA kena belajar betul2 kalau tak takut kena kick out from the IPTA.. haha... ticer time sekolah belajar lain..masuk ipta kos lain masuk maktab kos lain... bila ngajar ni semua belajar melalui pengalaman.. teori yang belajar dulu tak semua yang boleh digunakan... :)

    dulu belajar kat IPTA sebab nak lulus.. kalau dak malu oo... lain dah kan niat tu.

    ReplyDelete
  3. haha..kalo belajar tok lulus...dapat a boleh tak..weee..kalo dolu mane yg susah toh..lulus ponjadi le..ngeee..

    ReplyDelete
  4. kk datang sini,rindu nya blog ni. :D

    ReplyDelete
  5. @siti kektus haha...tau xper wak...yg minat mmg ca ingt..macam math.. :)

    ReplyDelete
  6. @~~Ticer Wann~~ tu la..tkot malu lak kalo tak lulus kat ipta...time skola, lulus tk lulus tetap naik ..hehe

    ReplyDelete
  7. @anismelon tu la..yg susah tu yg nak mintak lulus pon jadi..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...