07 January 2012

Toyol Boleh Beli

Assalamu'alaikum..

Toyol tu apa anak2? Adakah dia berkepala botak dan berwarna purple hijau? Tu yang selalu diimagine oleh orang2 kita la.Tak pernah lah tengok dan TAK NAK tengok..Toyol dikatakan seekor makhluk halus,*seekor ke?* yang digunakan sebagai 'agen' MENCURI..Mak ca pernah cerita, toyol ni memang ikut perintah.Kalau tuan dia kata curi duit not 10, not 10 je la dia ambil.Takdenye dia nak ambil 50hengget.Betul ke tidak, wallahualam..


Hamboi kemain intro..Tapi bukan toyol tu pon ca nak citer.Haha..Potong stim je korang baca kan? Sorry2..Hehe.Cam seram nak sambung citer pasal toyol semua sebab tadi google, erk! Seram..

Sekarang kan musim exam bagi budak2 U kan.Exam dan toyol tu dah macam adik beradik lain mak lah.Mesti wujud je isu bawak toyol masuk exam. Toyol ni membawa maksud nota kecik yang dibawa curi2 masuk.Ingat lagi zaman ca sekolah teknik.Ada budak kantoi bawak toyol dalam poket time exam SPM.Ca lupa time trial ke SPM betul..PRAPPP! Kertas jawapan dia kena koyak.Buat balik der...Masa da suntuk.Tak tau la pe nasi budak tu.


Ca pernah merasa jadi student.Tapi ca tak pernah merasa 'nikmat' kejayaan dengan membawa toyol atau MENIRU. Best ker?? Ca pernah nampak sendiri kawan2 bawak toyol dan meniru.Tapi tak pernah la nak report kat lecturer..Lantak la diorang.ALLAH kan nampak..Bagi ca, takde KEPUASAN la bila berjaya dengan usaha kotor camtu. 

Masih terngiang-ngiang pesanan lecturer yang paling ca rapat time kat poli, Puan Norain.Dia cakap, " orang yang suka meniru ni, hidup dia akan datang akan susah sebab hidup dia tak berkat ". Dia memang cakap camni sebelum exam atau test kitorang start.Tapi tak jalan..ada je yang meniru lagi..

Puan Norain yang berbaju kuning.Sporting sangat dia ni.. :)
* ca takde dalam pic ni sbb ca tukang amek gambar.huh! *


Ca pernah meniru bila sorang lecturer ca ni bagi izin.Dia kata " korang dibenarkan berbincang tapi dengan orang kiri dan kanan kamu je, orang lain tak boleh ".Masa tu ternganga sambil kedip2 mata la..Hehe.Tapi tu meniru ke namanya? Berbincang kot.. ^^,

Cukup2lah buat perangai camtu.Tak adil la berbanding dengan orang yang study bagai nak rak, bersengkang mata dengan pencungkil gigi tak tido malam study.Tapi korang bawak toyol..Meniru..Tak feel tau berjaya dengan cara gitu.Percayalah, kita akan rasa PUAS dengan usaha sendiri.. :)



*nota ringkas ca pernah dicuri budak lain untuk dijadikan toyol.Kurang asam itu budak.

20 comments:

  1. patut kena usaha la...bukannya bawa toyol time exam...kalau cemerlang pun...bukannya hasil usaha kita sendiri...meniru..nak buat apa kan...?

    ReplyDelete
  2. ntah la.walau susah & tak reti nak jawab skalipon,lagi suka buat sendri.at least kte tau la takat mne kte nye tahap kan.tp slalu je jadi toyol utk orang len dlu especially paper PJK & english.hahaha

    ReplyDelete
  3. ermm xberkat taw org yg gn toyol2 ni..
    sebab dgn rzat exm 2 la kita nak cari keja t..xberkat la rzki yg kta dapat kalo bersumberkan toyol..

    nauzubillah!

    ReplyDelete
  4. betul2.. tak berkat kan.. =)

    bolat luah ape yg ade lam hotak.. naseb la sndiri kan

    ReplyDelete
  5. hehe .. bnda nie dah biasa bg org yg pernah buat --- sekali kntoi mmg parah la :) .. lec kami pown suka buat kejutan ... kdg2 bg buka buku teruih , heeeeee

    ReplyDelete
  6. kay paling terrer bawak toyol
    nak hidup kan
    tp lama kelamaaan cam menyesal

    ReplyDelete
  7. Adush..jtuh kelepap kat muke aku..hehe

    ReplyDelete
  8. kalau dah terbiasa meniru,memang ketagih kot..

    ReplyDelete
  9. @Ezad Skytech : tau pon..meniru pon berusaha tapi salah caranya...

    ReplyDelete
  10. @aReLaN : pemikiran kita sama arelan.. :)

    wah,terer english..

    ReplyDelete
  11. @UniMeOw : yup, betul tu..cari keje dgn result hasil meniru..xberkat..

    ReplyDelete
  12. @zatiey nureyza : yg bukak buku pon lecturer ca penah bagi..hehe..yg ni diizinkan xpe lagi..

    ReplyDelete
  13. @MeeRole : haha..kantoi kaki tiru..suka main toyol eh..

    ReplyDelete
  14. zaman2 skola dulu adala pengalaman tanya2 kwn lam ujian kecik2, tp peperiksaan besar mmg bergantung pada diri sendiri~ =)

    ReplyDelete
  15. ca memang ade yg buat camnie..tapi kalau usaha sendiri lagi puas ati,tau mane kelemahan kita..kena jujur n ikhlas..

    ReplyDelete
  16. @~SaL IjOu~ : time skola pon ca xreti meniru...huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...