06 June 2011

Kenduri Kawen | Dulu & Sekarang

Assalamu'alaikum..

Di musim skola nie, musim kawen pon banyak la kan..kad jemputan kat umah nie bersepah2...dengan macam2 jenis, rupa , saiz...huhu..masa tu gak la ca terfikir, tak ke membazir ek wat kad mahal2 yg akhirnya orang buang je..orang juz tengok :

Sape mak bapak pengantin (tuan rumah) & pengantinnya sape --> kalau kenal senang..terus jer pergi.kalau tak kenal tengok pulak plan ke rumah pengantin...tengok tarikh..dah tu jer perkara penting yg kena tengok bila dapat kad jemputan..huhu..kalau ca kawen nak jer wat yg giler2 punyer simple..hehe..bukan kedek, tapi nak elak pembaziran... :)

Ok, jom tengok perubahan Kenduri Kawen Dulu & Sekarang ...

KENDURI KAWEN DULU :

► Kad jemputan majoritinya yang pakai fotostat je..susah nak jumpa yang cun2 nie..entah2 jemput mulut jer...hehe
► Siap jemput orang kampung datang rewang..potong2 bawang, lada..siang ayam..macam2 la..
► Pengantin berinai pakai inai daun..kenalah ditumbuk daun inai tu..
► Baju pengantin biasanya mesti dari kain songket...
► Time makan tu, tiap meja ada lah semangkuk besar nasi minyak,lauk2 semua dalam satu dulang..makan la satu group dalam 4-5 orang..
► Ada nasi berkat (nasi minyak) dan bunga telur untuk tetamu yang datang...
► Habis majlis pengantin kena basuh segala periuk belanga yang dah digunakan---> yang ni yang x best..haha.. :P

KENDURI KAWEN SEKARANG :

► Kad jemputan memang bermacam2 jenis..
► Deal ngan orang catering untuk jamuan makan nanti..Then hulur duit..settle..
► Pengantin pakai inai tube tu jer sekarang..siap ukir2 lagi..tak payah susah2 tumbuk daun inai..
► Baju pengantin pon dah bermacam2 fesyen..songket makin tenggelam ...
► Makan pon da style buffet..catering da kasi settle semua..
► Nasi minyak diganti dengan cenderahati..dlam tu ada lah jajan2..air kotak la..gula2, sumi..macam2...--> suke2! :)
► Kalau da guna catering , ada lagi ker periuk belanga ek? tu ca tak sure..

Tu la antara perubahan2 yang terjadi akibat peredaran zaman..mungkin tak semua dan tak semestinya macam ca citer tu.ada gak yang masih mengekalkan cara lama..tapi tu diantaranya la yang ca nampak..dari pengalaman hidup..ca dapat rasa peruahan nie... :) Papepon perubahan tu sebenarnya memudahkan urusan..tapi yang pasti, ADA DUIT, SEMUA ON jer.... 

16 comments:

  1. biasa la tu... zaman dah berubah.. dunia dah maju...
    tp.. kita lebih suka waktu dulu2...

    ReplyDelete
  2. aku tetap akan kekalkan telur rebus (^_^)

    oh mama!sy mau kawen lala

    ReplyDelete
  3. @Zul Fattah betul tu..dia nyer cara lagi meriah kot... :) dengan riuh2 org kampung..best!

    ReplyDelete
  4. Yup2 zaman dah berubah, selari dgn masa yg dah pun berubah mmg banyak perubahan yang berlaku dlm bab kawen mawen ni.. oh BTW follow sini dr sgmen smggu 100 follower

    Jom tgk asal usul langkah bendul

    http://khairasrikandi23.blogspot.com/2011/06/asal-usul-langkah-bendul.html

    ReplyDelete
  5. @suhaatok aku pon wajibkan ada telur rebus masa aku kawen..haha

    ReplyDelete
  6. sebab tu lepas kahwin hidup laki bini tak aman . duk pikir macamana nak bayo utang . huhu ..

    Entri Apa Ni?
    Dah Check Harga Blog Korang?

    ReplyDelete
  7. @Srikandi Cinta betul tu awak..mmg bnyk perubahan...thanks yer.... :)

    ReplyDelete
  8. semuanye dah berubah...sekarang orang bertunang pon majlis dah macam orang nak kawen..:) rindu those day..mase kecik2 dulu..huhu

    ReplyDelete
  9. betul tu, dah banyak beza dulu dan sekarang. :)

    ReplyDelete
  10. kat kg kite, ada lagi orang makan hidang ni,

    baru minggu lepas majlis nya,

    ReplyDelete
  11. @aTy _faRed~ betul3..tunang kemain meriah mcm mjlis kawen..huhu...
    mase kecik best..meriah sgt..lagi2 kat kg.. :)

    ReplyDelete
  12. @kAmi dAn mEreKa majoriti kat kg kita masih kekalkan cara dulu2..masih ade org rewang...kan? :)

    ReplyDelete
  13. org kawen skrg jemput pkai tag2 kat fb je.. tk pon create event nk tngk sape dtg n tk dtg.. tk yah nk pos2..

    ReplyDelete
  14. @sue perbs.. haa~ tu pon trend skang..men tag2 jek @ guna event tu...jimat mmg jimat..tp kalo sesama kawan xkesah..ni kalau untuk mak bapak, xsesuai la..org tua xsuka jemput cara gitu..sebab ca da penah kena ngan mak..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...