04 January 2012

Goreng Telur Pon Kena Ada Skill

Assalamu'alaikum...

Dikala bulan mengambang bosan dengan menu yang pelbagai, telur goreng antara menu paling best dimakan bersama nasi.Tambah pulak dengan kicap kipas udang..humm..memang dah cukup sedap. Zaman study dulu, kalo da xsempat sangat nak masak menu yang best2, telur goreng makan diaaa....hehe

Goreng telur pon kena ada skill kau tau? Ingat dok main campak jek ke? Tak pro la macam tu bro.. :P Ni gara2 tengok master chef malam tadi la ni. Cabaran penyingkiran dia guna telur.3 jenis telur.Telur burung puyuh, telur ayam dan telur ayam belanda.Cabaran dia :
  • Telur ayam tu kena goreng mata kerbau je.

  • Telur ayam belanda kena masak omellete atau bahasa kita2 ni telur dadar.
  • Telur puyuh tu ca lupa masak ape dia panggil.Yang pasti telur tu direbus dalam air tapi bukan dengan kulit.Kena pecahkan siap2..

Nak buat semua tu ada skill untuk dapatkan hasil yang cun melecun dan sedap dimakan.Level2 chef ni rupanya kalau goreng telur pon kena pentingkan tahap ke'masak'an dia. Huhu..Ca kalo goreng telur suka garing2..Kuning telur memang kena masak betul2 sampai takde langsung yang cair.Tak suka cair2 tu..

Nak dapat hasil telur yang cun kena ada kuali yang tak melekat tu." Makkk..beli satu kuali tu makkk..." Haha..*semata2 nak goreng telur, TAK PAYAH!*



* tiba2 teringat kat ex-housemate ca, dia tak suka dan nak muntah bila makan telur mata kerbau, tapi telur dadar dia makan pulak.pelik2...hehe

8 comments:

  1. rara kalau lapar telur mata je sudah.hehe

    ReplyDelete
  2. kalau goreng untuk makan sendiri tak payah cantik pun takpe, hee. :) masuk perut hancur juga.

    ReplyDelete
  3. sambal telur memang suka..simple tapi sedap..makan telur memang xjemu..

    ReplyDelete
  4. yang kuning2 tu kalau cair la sedap ca...heee~

    ReplyDelete
  5. suke mam telur sparuh masak..:p

    ReplyDelete
  6. Lia pun tak suka telur mata kerbau, telur dadar boleh masuk je..

    ReplyDelete
  7. omelet tu yg bikin selera terangkt.. btw sama la ngan my frn x mkn telur,katanye hanyir! eyeeekkk! kita rasa sdap je plak.... hai mcm2 je selera masing2..heee

    ReplyDelete
  8. ade jugak yang xmakan telur , tapi cuma mkn telur yg dekat nasik lemak je , xfhm :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...