20 June 2013

Rewang-rewang di Darul Makmur

Assalamu'alaikum...haip... ♥

Alhamdulillah....selamat pulang ke negeri Darul Takzim selepas 4 hari 3 malam di Darul Makmur berbekalkan 'ole2' demam, batuk dan selsema.. penyakit 3 serangkai jugak yg ku bawa pulang. Keropok lekor memang lupa betul ca nak membelinya. Bukan kena gi Ganu je baru dapat kopok lekor.. Kat Pekan Pahang pun ada jugak.Kebetulan kampung cik abang, En. Bulat ca tu dekat ngan laut.Memang ada la tempat proses kopok lekor. Sebelum ni pernah la beli.Kali ni tak teringat pon nak membeli sebab dah penat sangat merewang kat kenduri rumah makcik En Bulat.

3 majlis dalam sehari. Majlis potong jambul anak si Angah (sepupu), majlis tahlil ngan majlis pertunangan si Along (sepupu). Along Angah ni twins tau. Hehe..En Bulat ada baka kembar..Ne tau ada rezeki ca kawen ngan En Bulat leh dapat anak kembar gak macam akak Pinky Momma kan,kan.. Bestnyerrrrr~ :) 

Yang ni Angah n baby Humairah.....baru pas potong jambul.... omey sangat si Humairah ni... ♥

Ni pulak Along. Angah n Along ni kembar akhir n awal tahun. Along sebaya ngan ca.. :)

Untuk kenduri tu, sekor lembu + 2 ekor kambing tumbang. Phewww~ bayangkan la majlisnya camane kan..Kali ni ca datang dikenali sebagai "bakal menantu" dah. Bila org tanya, ada je yg tolong jawabkan..Ckp la ca ni bakal menantunya Yah (mak En Bulat). Tak pun tunangnya Din (nickname En Bulat kat kampung). Belum officially jadi tunangan org dah digelar cik tunang.Memang agak malu jugak la. Hehe.

Kali ni kaw2 ca rewang utk kenduri. Tak pernah se-busy tu. Sebelum hari majlis,kerja2 yg ca buat, kena perah 10biji kelapa sorang-sorang.Nasib ada tukang blend kelapa tu.Pastu potong bawang kecik,bawang besar,bawang putih , halia, daging..Basuh pinggan mangkuk periuk bagai jangan cakap la..Ca rasa ca sorang je anak dara kat dapur tu.Serius! Yang lain tak tau kemana time tu. Tapi seronok sebab ca diterima baik oleh semua orang. Alhamdulillah.. :) Bahagia rasanya tau. Yelah, yg kat dapur tu semua sedara mara En Bulat. Sambil2 rewang, sambil2 suai kenal..

Malam sebelum majlis kena migrain. Apa pun tak boleh buat. Nasib mak En Bulat faham. Suruh rehat je. So malam tu tak dapat tolong pape..Di hari majlis, pakai punya lah cun2.. Last2 nak tau kemana ca pergi?? Dok kat tempat basuh pinggan.Hahaha.. Basuh pinggan dengan cik abang lak tu. Semua pakat kenakan kitorang. Sedara mara dia kata " eloklah basuh pinggan berdua ye..romantik gitu". Ambil kesempatan je diorang tu tak nak basuh pinggan.Entah bape jam kitorang kat situ.Penat dia jangan cakap la..Jari sampai kecut2 dah. 

Sampai satu tahap kitorang memang dah tak larat, En Bulat ajak "cabut lari".Haha..kitorang cabut la..Pi tukar baju, terus pergi mandi laut.Gila tak?? Bawak anak2 buah sekali pi mandi laut. Memang best! :)

Gambar memang xsempat pon amek banyak2.. Enjoy that moment je.. :)


Anak buah paling tecik.. Aish.. yg lain xde amek gambar pulak... 

Pengalaman terindah balik pahang kali ni walaupun penat... :)

10 comments:

  1. pasni orang lain pulak bersusah payah utk ca..ca relax jer hehehe tapi kena basuh periuk besar la pas kenduri yer..jgn ngelat tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tu la.tunggu masa nk 'menyusahkn' org pulak. :P

      kena jugak eh basuh periuk?? haha..cabut lari dulu lah ti..haha

      Delete
  2. kuewey iki wong jowo ni..hehe

    ReplyDelete
  3. wuah! busynye dia...hihihi sekali penyakit 3 serangkai yang dibawa blk..aduh~ ayat btul buat krole gelak..sori ek ca...kena rajin mam obat ye~

    ReplyDelete
  4. memang meriah betul kalau sampai camtu sekali. perghhhh...penat pun berbaloi kan.

    ReplyDelete
  5. nice blog :)

    salam kenal dari kami outbond di malang :)
    jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...