21 February 2013

TIPS : Persediaan Sebelum Berjumpa Bakal Mertua

Assalamu'alaikum...

Mertua ke mentua eh? Mertua la kot lagi sedap bunyi nya. :) SILA BACA ENTRY INI TANPA WAS-WAS sebab yang nak bagi tips ni je belum kawen pon lagi. Nak bergalak berlagak sikit macam dah pass je depan bakal mertua kan.  :P

Walaupon empunya diri belum kawen, tapi tips-tips yang akan ca kupaskan ni hasil dari kajian korek mengorek dari kawan-kawan yang dah berpengalaman. Selain tu dari tv. Haha..drama sungguh. So, sekarang sila FOKUS ! 

Persediaan Sebelum Berjumpa Bakal Mertua

1) NIAT
Nak jumpa bakal mertua ni yang penting sekali NIAT. Bila kita bawa niat yang baik dan bersungguh-sungguh untuk bersuami/beristerikan seseorang tu, automatik separuh daripada diri kita dah berada dalam keadaan "sedia". Sedia apa? Sedia untuk kena 'ceramah'. Hehe... Tak la..maksud ca, sedia untuk terima teguran/kritikan dan sebagainya.

2) MENTAL

Ingat nak ambil exam je ke kena prepare mental? Nak jumpa bakal mertua pon macam nak ambil exam tau. So, kena prepare la mental tu. Bila kena puji tu, jangan nak kembang2 lobang idung. Tapi ambil pujian tu untuk istiqamah dengan kelebihan kita. Tapi bila kena kritik/tegur, jangan pulak terus nak belasah muka bakal mertua tu.Memang kena REJECT terus. Ambil iktibar dan perbaiki yang kurang. Ok? Faham? Ok cun!

3) FIZIKAL

Kita anggap nak jumpa bakal mertua ni macam nak pergi interview keje gomen. Hehe..Biarlah KEMAS dan sedap mata memandang. Yang lelaki jangan pulak datang dengan rambut serabai, baju entah hape-hape. Lain la bakal bapak mertua ko tu rockers ke apa. Kalau jiwa sama ngan ko, tak kisah la. Haha. Yang perempuan lak, jangan la pakai baju tak cukup kain. Biarlah keluarga bakal mertua ko tu sosial camane pon, tapi ni soal ADAB DAN SOPAN. Sila la sopan ye. :)

4) KEMAHIRAN

Kemahiran banyak cabang dia. Kemahiran mengambil hati, berbual, memasak antara kemahiran yang basic PERLU ada. Bukan WAJIB tapi PERLU. Yang tak tahu, belajar. Tapi yang dah tau, jangan sesekali tunjuk pandai sangat depan mereka. Jangan tunjuk yang kita LEBIH tahu.  Kang diorang rasa tercabar. Kena orang yang pantang dicabar, parah jadinya. Silap2 ajak bergusti kat situ.Hehe...

5) PENGETAHUAN

Ni lebih kurang macam kemahiran . Cuma ca nak tambah sikit tips ni khas buat mereka yang beragama islam. Tepuk dada tanya iman. :) Jangan sampai "zero" bab agama. Biasanya mak abah ni nak yang terbaik untuk anak2 diorang. Kadang-kadang , dari sikap seseorang yg jaga solat pon dah boleh buat diorang "cair" dan boleh terima kita dengan hati yang terbuka.Tapi jangan pulak sampai berlakon semata-mata.JUJUR la ye.. Ingat, TAK TAHU, BELAJAR. Tak boleh jugak, mengaku je yang kita tak tau. 

6) SELIDIK

Tanya la bakal suami/isteri korang perihal keluarga dia. Apa yang mak ayah dia suka dan tak suka.So, korang boleh la berhati-hati dalam segala tindak tanduk korang nanti. :) Nak 'exam' kena lah 'study'. Ye dok? :)


Okeh, tu je yang ca nak share kali ni. Selamat mencuba.Hihi..Doakan ca pass 'exam' minggu depan tau! (^^,)v


*ca x pandai siang ikan sebab bila siang , ikan tu dah tak ensem~ sob3...  T__T 



27 comments:

  1. mmg ketar kalau bab nak jumpa family mertua ni huhu

    ReplyDelete
  2. lg 1 klu sesuatu tu kte xtw ngaku je kurang tahu...kang nnt kne test xlulus lg malu...hehe...n ringan2kn tangan dn sedikit molot bla berjumpa nnt...tnye la fav dan bnde yg xdisukai bakal bantal peluk awk tu...xpecially bab makan la...hehe...insyallah,nnt bakal mertua pk yg awk mmg amik berat ttg ank dye...insyallah sume akn berjalan lancar...klu niat tu ikhlas pasti Allah akn bantu anda...

    ReplyDelete
  3. ringankan tgn menolong dan mulut berbual dgn mereka...bejenaka tp jgn berlebihan...tnye ttg bakal bantal peluk awk...pe yg dye ske and x kt bakal mak mertua awk...xla nnt dye pk yg awk nk rampas ank dye...tnye ape fav mkn dye...ape yg dye xske buat...klu boleh bawak la ole2 nk2 hasil tgn awk sndri,lg.............berkat..hehe...insyallah sume akn berjalan lancar...amin....

    ReplyDelete
  4. akak br jmpa sekali..cuak gila baby.. hahaha

    ReplyDelete
  5. @najihahfara : hehe..ca pon berdebar2 ni... takot.. :)

    ReplyDelete
  6. aku ingatkan bile ko siang,ikan tu jadi malam.haha 1st tym tym aq komen kt blog ko seh!haha p/s:jgn tgok blog aq..kubur sda mali~haha

    ReplyDelete
  7. good luck ca !
    smge dprmudahkannn ..
    amin :)

    ReplyDelete
  8. serius ni? kang klo aku apply x jd, siap ko..hehe

    ReplyDelete
  9. eceh. ke ca diam2 dah pernah jumpa dah bakal mak mertua ni ? hehehee


    kadang2 kite ni, kemahiran berbual pon kurang. dengan orang tua lah. takut tersalah cakap je nanti. huhuu -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tu la pasal...kadang2 amek langkah selamat..diam lebih baik.. :P

      Delete
  10. org tua ni ada yg suka duit,ada yg suka brgn.so kalu dtg tu umpan2 la diorg dgn duit belanja ckit ke,buah duria sebakul ke.lol :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..cmtu eh? bkn rahsuah la kn.... :P

      Delete
  11. mule2 nak jumpe dulu punye laa dup dap dup dap.. skrg dh x lg... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah bisa tegal biasa katenye... :)

      Delete
  12. Amalkan lah budi bahasa dan perilaku yang baik. Mesti semua orang suka. :D

    Jemput lah lawat facebook page Jelita Laut. Banyak jenis rumpai marine collagen berkualiti sedang promosi ni. Semua Gred AA Putih, Ungu dan Hijau. Serendah 5 ringgit. Singgah2 lah ye. Terima kasih. :D

    http://www.facebook.com/jelitalaut

    ReplyDelete
  13. terima kasih sebab berkongsi tips ni tau..hehe

    ReplyDelete
  14. huhu ..arap2 boleh pkai lah cara niee... takut,cuak, gugup gementar,aahh semuanya lah,,

    ReplyDelete
  15. huhu..sya masih cuakk niee,,,walaupun nk guna tips nie,huhuuu,, ayoyoo,, gemuruh takuut pownnn adaa,,...

    ReplyDelete
  16. Buah tangan apa yang sesuai ye? Perlu atau tak perlu atau macam mana tu agak2? Ada tips tak? Hehe :) *nervous*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...