Assalamu'alaikum.. ♥
Tak payah nak buat intro la yek.. :p Kelmarin ca dengan ex-classmate masa sekolah rendah ada buat bbq. Rumah ca jadi port kali ni. Sebelum ni kitorang wat malam bbq kat Tanjung Balau,Johor. Entry kat sana pon tak sempat buat. Masa tu ca jugak yang ditugaskan kena buat perapan ayam.Dengan tak pernah buatnya, memang terima tugasan tu dengan buat muka konfiden jek.Haha.Nasib masa tu kawan ada tolong.Dia tolong buatkan.Jadi macam tak puas la kan..Tak dapat bagi kawan2 rasa air tangan sendiri.
Tapi untuk kali ni, ca nekad nak buat sendiri. Try la refresh balik kawan ca punya resepi.Ahhh..lupa! Nak google ? M.A.L.A.S...Ye la..line kalau laju macam kuda berlari takpe lagi. Last2, men hentam keromo.Pergi Econsave dengan kawan ca.Ambil itu, ambil ini..Ha, macam boleh dah ni jadi bahan perap ayam..Hehe..Ca cuma guna :
1) Lebih kurang 1 cawan lada hitam
2) Lebih kurang 4 sudu besar jintan manis
3) Lebih kurang 4 sudu besar ketumbar
4) 2 ikat serai
5) Sebotol sos BBQ
6) 7 biji bawang besar
7) 3 ulas bawang putih
(blend semua bahan ni)
8) gula dan garam secukup rasa
9) sos cili dan kicap pekat secukup rasa
Tengok? Mana ada amount bahan yang betul2 boleh dijadikan resepi kat korang.Main 'lebih kurang' je..Haha..sebab ca main campak2 je ikut sesedap rasa hati.
Akhir sekali jadi macam kat dalam gambar atas ni. Ni untuk 3 ekor ayam jer..Perap dalam 7 jam sebab pagi beli barang, t.hari siap perap, lepas isyak dah start bakar. :) Tapi alhamdulillah, diorang kata sedap. Eceh...Kuah bbq pulak kawan ca buat.Pon memang terbaikkkk..Memang kena rasa dengan ayam ni.So, memang puas hati. :)
TIPS : Kalau agak2 masa perapan tu sekejap je tapi nak rasa dia menyerap macam semalaman diperap, sila kelar2 daging ayam tu dan potong kecik2 sikit.. :)
tips tu len mcm je, ni lebeh ni.
ReplyDeleteboleh ikut resepi ni..:)
ReplyDelete@Nash At-Tariq : ape yg lebehnye tu? xpaham la..tips tu berdasarkan ape yg ca lalui je time buat ayam bbq nie..hehe
ReplyDeletelama tak bbq..leh try nanti..sos bbq tu guna brand ape Ca?tengok pun nmpk sedap dah..huhu
ReplyDelete@hazanis : hehe..bahan2 leh ikut.kuantiti tu kena agak2 sendiri,men rasa2..hik3
ReplyDelete@TF : ca guna sos bbq knorr je.. :)botol dia kale coklat..
ReplyDeletenampak cam sedap.. mesti rasanya lagi sedap...
ReplyDelete@Cho Zila : kawan2 x complain, dap la tu kot.ngeh3.. *pasan
ReplyDeletedia dh kongsi resipi plak skrg :)
ReplyDelete@hafiz hafizol : kongsi main2 je ni..hehe
ReplyDeletewow.., versi campak2 pon ade yer.. slalu nya yg campak2 ni la yang sedap.. makin lama di peram, makin sedap.. tapi jgn di peram sampai sebulan pulak.. hehe
ReplyDeleteala.. awak buatkan saya boleh tak? pastu pos kat saya?hehehe :P
ReplyDelete@KorN : hehe..sape nak peram sampai sebulan..hehee
ReplyDelete@boni kacak : xtau la ape akan jadi kalau dipos..hehe
ReplyDeleteselalunya resipi main campak2 la sedap...hee...tapi serius...perapan ni pun nampak mcm sedap...belum tgk yg da siap dibakar...huhu~
ReplyDeleteakak pun style masak campak2 jer...hehehe
ReplyDeleteokay, aku akan try versi campak-campak kau nie.. ahhaa
ReplyDeletecampak2 la sdp..hehe
ReplyDeleteWah, boleh cuba nanti
ReplyDeletewah mcm sedap jer , thx for the tips
ReplyDelete